Novosti Sport Događanja

Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“

03.01.2021. / Petar Brnada

Snažan potres magnitude 6.2 po Richteru koji nas je dobrano potresao u utorak ostavio je traga i na velikogoričkoj župi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Prilikom podrhtavanja tla oštećen je zvonik crkve, a na zidovima su jasno vidljive pukotine. Područje oko crkve ubrzo je ograđeno, a misna slavlja još od utorka prebačena su u dvoranu Nazaret. U kakvom je stanju crkva te o kakvom je oštećenju riječ, upitali smo župnika Norberta Kopriveca.

-U subotu je došao statičar i prema onome što mi je rekao nije tako dramatično u smislu velike štete, ali svakako će biti potrebna sanacija da se zvonik učvrsti. A kada će to biti ovog časa ne možemo znati. Nije tako velika šteta kako nam se činilo na prvu. Još uvijek se crkva dobro drži i ako ne bude, ne daj Bože, još nekih gibanja tla, vjerujemo da bi to moglo biti sve u redu- kazao nam je župnik Koprivec.

Sljedeći korak je kontaktiranje Ministarstva i biskupije pa će se onda zajedno s Gradom provjeriti što je sve potrebno obnavljati. Očekuje se da će za obnovu biti potrebna veća sredstva jer ih očekuje ozbiljan zahvat.

-Drugi tjedan bi trebali krenuti u planove na koji način krenuti u obnovu. Moramo svi skupa to koordinirati jer to nije samo stvar župe nego su potrebna razna dopuštenja, procedura i papirologija… Ako ide obnova, građevinari kažu da se može zaštititi taj prostor na kojemu će se obavljati sanacija, pa da bi se kroz mjesec-dva ili tri moglo ulaziti u crkvu kroz bočna, odnosno Kurilovečka vrata, jer je ostatak crkve siguran za korištenje. Ali prije toga sigurno ne, dok ne budu radovi na obnovi zvonika krenuli, ništa ne želimo riskirati. Kažem, hvala Bogu nije tako velika šteta kako se činilo, ali bolje je i sigurnije da je ne koristimo do daljnjega- kazao nam je župnik dodavši da će sa konkretnim informacijama pravovremeno obavijestiti župljane.

Galerija slika

Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“ Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“ Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“ Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“ Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“ Zvonik crkve NBDM oštećen u potresu. Župnik: „Čeka nas ozbiljan zahvat, ali imamo dobre vijesti“

Podijeli