Novosti Sport Događanja

Oštećenja i na školama i kulturnim objektima: PŠ Dubranec neuporabljiva, vrtići statički sigurni

04.01.2021. / Redakcija

U razornom potresu štete su pretrpjele i javni objekti na području grada i naselja, ustanove u kulturi, škole, društveni domovi. Većinom su u dobrom stanju, no pojedini će ipak trebati zahtjevniju sanaciju.

Pročelnik UO za predškolski odgoj, školstvo i sport Neven Topolnjak kazao je da su obavijestili sve ravnatelje da pregledaju škole, te ih uputili da im dojave ima li vidljivih oštećenja. Iste večeri krenule su procjene objekata, većinom je riječ o manjim ili malo većim oštećenjima koja zahtijevaju popravak, no PŠ Dubranec proglašena je neuporabljivom zbog statičke nestabilnosti.

-Ovlašteni statičari će napraviti elaborat hoćemo li raditi veće popravke ili ih jednostavno ne možemo upotrebljavati više. Negdje su veća, a negdje manja oštećenja, do početka nastave sve škole će biti u upotrebi da se sigurno vrate učenici u škole, a što se tiče vrtića u Velikoj Gorici svi su statički sigurni, kod stare škole u Velikoj Mlaki treba vidjeti jednu gredu i stručno procijeniti. U Vukovini i Buševcu su isto veća oštećenja koja treba ukloniti da bi djeca mogla biti unutra. Vrtići rade, srećom škole nije ni bilo, a do 18. siječnja će se sva oštećenja popraviti-rekao je Topolnjak. Na upit o šteti u PŠ Šiljakovina odgovorio je kako oštećenja postoje na privatnom stanu iznad škole te da statičari još nisu bili s obzirom na to da se ide po prioritetima.

Kulturni i sakralni objekti također trebaju sanaciju

Štetu na krovištu pretrpio je i Muzej Turopolja, određena oštećenja imala je i zgrada Pučkog učilišta, Stari Grad Lukavec kao i brojni sakralni objekti, crkve i kapelice.

Muzej je za posjetitelje trenutno zatvoren, kaže pročelnik UO za kulturu Zvonko Kunić.

-Muzej Turopolja je nešto i starija zgrada, tamo smo trebali skinuti dva dimnjaka na jugoistočnom krovu, ima dosta oštećenja na prvom katu, napuknuća i otpale žbuke. Muzej u ovom času nije otvoren za posjetitelje, ali djelatnici su u prizemlju. Zgrada pučkog učilišta je isto imala Ad hoc pregled statičara i ona je u uporabi. Knjižnica radi od sutra s korisnicima, a Pučko učilište još ne prima korisnike. Dom kulture Galženica ima oštećenja, napuknuća, ali treba statički to sagledati, sama knjižnica u prizemlju radi. Nema problema-kazao je Kunić.

Što se crkava tiče, zbog samog karaktera tih građevina pretrpjele su velika oštećenja. Najviše je stradala crkva u Dubrancu, ali zatvorena je i župna crkva NBDM u centru grada.
-Crkva u Dubrancu, kapelica Sv. Kate u Dubrancu je razrušena. Ima oštećenja u Vukovini, u Mraclinu. U Navještenju BDM izvršen je statički pregled. No, sve spomenute crkve trebaju pregled statičara jer predstavljaju opasnost-objasnio je pročelnik Kunić.

Stari Grad Lukavec trebat će svoju obnovu.

-To je grada stara 280 godina, na tornju ima dosta oštećenja, dosta je otpalo žbuke na svodovima, ima dosta oštećenja. U ovom času smo označili i zabranjen je pristup i svakako je potreban pregled statičara kako bismo mogli razmišljati o daljnjim koracima i o projektu za samu sanaciju-zaključio je.

Izvršen je pregled 34 objekta vatrogasnih, društvenih i sportskih domovi u 20 mjesnih odbora, a obavljen je uz prisustvo predsjednika vijeća mjesnog odbora vizualnom metodom. Pročelnik UO za jesnu samoupravu Dražen Bačurin kaže da većih oštećenja nema.

-Uočene su manje napukline na zidovima i spojevima stropova i zidova, veća izmicanja nisu uočena. Na 3-4 objekta ipak će trebati napraviti detaljniju analizu, pregled to su domovi starijeg datuma izgradnje u Buševcu, Vukovini i Kučama te vatrogasni dom u Novom Čiču-kazao je pročelnik.

Podijeli