Novosti Sport Događanja

Prof. Arbanas: Jezero Čiče neće progutati okolicu

07.01.2021. / Redakcija

Nakon što je gradski vijećnik i predsjednik udruge Turopoljsko more uzbunio javnost tvrdnjom da će jezero Čiče progutati Veliku Goricu i okolna naselja, što je i po osnovnoj matematici nemoguće, jučer je Čiče posjetio prof. Željko Arbanas, a reagirao je i aktivist Nikola Šimac.

Sa prof. Željkom Arbanasom koji ovih dana sa svojim timom radi na sisačkom i petrinjskom području, v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar u srijedu je obišao jezero Čiče.

-Kao što je i prof. Arbanas potvrdio ne postoji nikakva ugroza za Veliku Goricu i okolna naselja zbog jezera. Upozorenja i ograničenja koja i inače vrijede na jezeru, na snazi su naravno i dalje. Ono što ćemo kao Grad učiniti to je konačno utvrđivanje stvarnog stanja na jezeru, putem nužnih mjerenja i snimanja- poručio je Ačkar.

Na sve ovo reagirao je i dugogodišnji aktivist za jezero Čiče i predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče Nikola Šimac.

- Gosp. Alan Šembera je od mene informiran više puta da jezero Čiče po mišljenju seizmologa ne predstavlja prijetnju za okolna naselja nego samo za infrastrukturu i objekte u neposrednoj blizini jezera – kaže Šimac koji zbog blizine obali traži doradu studije novog pročistača otpadnih voda.

Ne samo blizina obali, već i suprotnost s budućom namjenom jezera kao mjesta sporta i rekreacija, razlog je upozoravanja da ova lokacija nije prikladan za pročistač otpadnih voda. No taj, i drugi ciljevi udruge Turopoljsko more, sada su pali u drugi plan, tvrdi Šimac.

-I tako je dobra ideja uređenja jezera i osnivanje udruge kalkuliralo politički radi ambicija čelnog čovjeka udruge. No ovaj snažan potres i odroni su prepoznati kao politička šansa koja je upropaštena svjesnim širenjem panike, a ne direktnim kontaktima sa Gradom i institucijama. Po meni je taj dio otvorenog pisma u kojem se ljude neosnovano i svjesno plaši totalno fuj, a time i ovo otvoreno pismo koje je debelo politička manipulacija – oštar je Šimac.

Upozorava i građane da ne dolaze na ove dijelove jezera gledati odron jer bi u nekom mogućem budućem odronu mogli nastradati.

-Ne idite na jezero Čiče gledati kakvo je stanje. Neće nestati naselja, niti se urušiti ceste. Ali su mogući lokalni odroni po par metara tla. Događa se i kada nisu potresi. Sada kada je povećana seizmička aktivnost, veća je vjerojatnost malih odrona. Stoga ne ugrožavajte sebe i druge zbog čiste znatiželje. I mirno spavajte. Jezero Čiče nas neće progutati – zaključio je Šimac.

I drugi mještani naselja Novo Čiče ovih dana također komentiraju posljednje napise na ovu temu. Kažu da zaposlenici na iskopima šljunka na jezeru koriste bagere sa sajlama dužine od 40 metara, a da se pojedini dijelovi obale od 1 do 2 metra znali odroniti i u mirnom uvjetima, no sada kada je povećana seizmička opasnost, puno je veća vjerojatnost odrona zbog čega treba izbjegavati zadržavanje uz rub jezera.

Galerija slika

Prof. Arbanas: Jezero Čiče neće progutati okolicu Prof. Arbanas: Jezero Čiče neće progutati okolicu Prof. Arbanas: Jezero Čiče neće progutati okolicu Prof. Arbanas: Jezero Čiče neće progutati okolicu

Podijeli