Novosti Sport Događanja

Stožer produžio mjere: „Ulazimo u najhladnije razdoblje godine, rizik je visok“

08.01.2021. / Petar Brnada

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o produljenju epidemioloških mjera koje su na snazi trebale biti do 10. siječnja. Ministar Davor Božinović kazao je da se mjere produžuju do kraja mjeseca, odnosno do 31. siječnja.

Božinović je istaknuo da ih najviše zabrinjava nagli rast broja novozaraženih u Europi pa su stoga zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi.

Sve mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.siječnja, a riječ je tri odluke: odluci koja se odnosi na ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i odluci o javnom prijevozu.

Naglasio je Božinović da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa i stoga moramo biti svjesni rizika.

Govoreći o brojkama koje bi bile uvjet za popuštanje epidemioloških mjera Božinović je rekao da se radi o nizu faktora te da iako imamo pozitivne trendove, da još uvijek imamo i visoke brojke.

-Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, da taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi što će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što sa nastavkom školske godine- kazao je Božinović dodavši da su uzeli nekoliko čimbenika u razmatranje te ukinuli odluku o zabrani kretanja između županija.

Na konferenciji je rečeno da mnoge europske zemlje u kojima su na snazi oštrije mjere od naših imaju brz rast novozaraženih. Tu su zemlje koje su prije desetak dana imale 700 novozaraženih dnevno, a sad imaju 7000. Sve to su, rekao je Božinović, uzeli u obzir tako da su to bila njihova utemeljenja u promišljanju-

Krunoslav Capak rekao je da su razgovarali o popuštanju nekih mjera te pripremili okvirni prijedlog, ali situacija se brzo mijenja te smo uz to u međuvremenu imali nepredviđene situacije poput potresa i novih sojeva koronavirusa.

-Još smo iznad prvog cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to je 14 dana niže incidencije od 300 na 100 tisuća stanovnika. To još nismo –poručio je Capak.

 

Foto: Ilustracija

Podijeli