Novosti Sport Događanja

Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve

08.01.2021. / Petar Brnada

Nakon što je potres magnitude 6.2 po Richteru 29. prosinca štetu nanio i zvoniku velikogoričke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, potres koji je u srijedu ponovno snažnije zatresao tlo, situaciju je dodatno pogoršao.

Postojeće pukotine dodatno su se proširile, a na jednome dijelu tornja zid se pomaknuo za 2 centimetra prema van, što jasno upućuje na potrebu što hitnije sanacije, odnosno osiguravanja zvonika od urušavanja u slučaju novih podrhtavanja.

-Momentalno radimo na osiguranju postojećeg stanja zvonika crkve NBDM. Tijekom ovog potresa pojavila su se nova puknuća, pa smo sa statičarima obišli zvonik da utvrdimo kakvo je stanje. Na ovaj način praktički osiguravamo zvonik dok ne počnemo detaljnije raditi na spašavanju tornja i obnovi. Mislim da ćemo za 2,3 sata završiti s učvršćenjem, osiguranjem. Vjerujem da će do mraka ovaj dio posla biti gotov- rekao nam je Juraj Vugrinović, tehnički direktor poduzeća Gradel.

Da je crkva značajnije oštećena potvrdio nam je Tomislav Pustahija, direktor tvrtke Gradel, koji godinama radi na održavanju crkve. Idući tjedan planiraju skinuti toranj pa krenuti u sanaciju.

-Ako bude sve onako kako planiramo neće to biti težak zahvat. A ako ne daj Bože tlo ponovno zadrma te nešto padne na lađu crkve štete će biti višestruko veće. Naši radnici trenutno preventivno vežu, odnosno osiguravaju zvonik crkve da se ne raspe u slučaju novog potresa. Tako da ako bi padao zvonik, urušio bi se u sebe, a ne na stranu-kaže Pustahija.

Napominjući da u ovakvim i sličnim radovima već imaju iskustva vjeruje da će uspjeti u sanaciji te da će crkva, naša turopoljska katedrala, kroz par mjeseci ponovno bliještiti svojim starim sjajem.

-Skidamo prvo „kapu“, pa onda sat, a nakon sata zvona, sve da bi si oslobodili prostor da možemo zvonik sanirati iznutra. To smo radili uspješno na bogosloviji na Kaptolu i pokazalo se korisnim, čvrstim i sigurnim pa ćemo isto primijeniti i ovdje- tvrdi Pustahija.

Galerija slika

Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve Novi potres povećao pukotine, osigurava se zvonik NBDM: Skidat će zvona, sat i kapu crkve

Podijeli