Home Izdvojeno U Sarajevu izdana knjiga naše spisateljice Darije Žilić !

U Sarajevu izdana knjiga naše spisateljice Darije Žilić !

Knjigu Sarajevski fragmenti pohvalili su i lokalni autori

PODIJELITE

Naša sugrađanka i spisateljica Darija Žilić zapisala je još jedan uspjeh u svojoj karijeri. Naime, njena knjiga Sarajevski fragmenti izdana je u Sarajevu od strane izdavača Boybook Doo.

Bosanski autor Semezdin Mehmedinović o knjizi je rekao kako je ona zbir vrlo ličnih toponima, onih s kojima se pjesnikinja identificirala. “Zbog toga, ali i zbog forme mikroeseja i povezanih fragmenata, rukopis me je podsjetio na Jednosmjernu ulicu Waltera Benjamina. Boravak u novome gradu, ma koliko kratko trajao, predstavlja proces pretvaranja u stanovnika, osobu koja se u novom prostoru odomaćuje. Nakon ove knjige, Darija Žilić je Sarajka, zauvijek.”

Knjiga Sarajevski fragmenti izdana je u mekom uvezu na 80 stranica. Cijena knjige je 14,25 KM ili oko 55 kuna. Knjigu možete pronaći ovdje.

Urednica izdavačke kuće Kristina Ljevak dala je i svoj komentar: “Oni koji pišu, u životu upoznaju najveći luksuz, ali vide i najcrnje rupe. Jer su besklasni, duhovito i tačno primjećuje Darija Žilić u Sarajevskim fragmentima. Njeno sarajevsko iskustvo nije imalo dodira s opisanim. Niz boravaka različitim povodom u Sarajevu prethodili su ovoj knjizi. Posljednji, rezidencijalni za pisce, negdje je na sredini, daleko od luksuza i ne odveć blizu rupe, po mjeri je besklasnih, onih koji bez predrasuda koracaju kroz život, uvijek spremni vidjeti dobro. Sarajevo Darije Žilić je i ljubazni mladić u lokalnom dućanu i tipični suvenir sa sarajevske Baščaršije i lična uspomena na aktivističku mladost i godine posvećene izgradnji mira i grad u kojem i za autoricu večernji ezan označava kraj dnevnih obaveza. Sarajevo Darije Žilić je i grad koji ponajviše postoji u sjećanjima onih koji su ga davno napustili i u doživljaju njegovih dobronamjernih gostiju.