Novosti Sport Događanja

Prijavljena šteta na 645 objekata, šest kuća s crvenom oznakom, u zgradama nema većih ugroza

12.01.2021. / Redakcija

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice održao je danas konferenciju za medije na kojem su izvijestili o stanju na goričkom području o posljedicama koje je potres ostavio, mjerama koje su poduzete i onome što slijedi.

S današnjim danom na goričkom području prijavljeno je 645 slučaja štete na stambenim objektima, od toga šest je kuća dobilo crvenu oznaku, a 23 su privremeno neupotrebljivi objekti.

-Nastavili smo sa zbrinjavanjem naših sugrađana, nažalost ne samo na Cerovskom vrhu, nego i drugdje, jer nakon manjih potresa je došlo do daljnjih oštećenja na drugim objektima i zato je porastao broj objekata koji su privremeno neupotrebljivi. Riječ je o objektima u Gustelnici, Šiljakovini, Velikoj Buni, Kozjači i Dubrancu-rekao je na početku konferencije v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Dodao je kako je većina prvih mjera realizirana među kojima je isplata novčane pomoći, a najavljena je i pomoć Velikogoričanima za sanaciju dimnjaka.

-Prijavljeno je 594 oštećenja dimnjaka, a u obilasku smo primijetili da većina obitelji nije imali novaca za sanaciju dimnjaka nakon što su vatrogasci uklonili, pa su ostali gorjeti ispod krova i tu je opasnost od požara. Danas će biti objavljeno na gradskim stranicama uvjeti i prijava kojom će svaka obitelj primiti pomoć u iznosu od 1000 kuna-dodao je Ačkar.



U narednim danima nastavlja se analiza štete i na kućama sa zelenom oznakom, dva tima statičara su na terenu, a sutra slijedi još jedan pregled škola kako bi se uvjerili da je sve spremno za nastavu koja kreće idućeg tjedna.

-S obzirom na manje potrese sutra ćemo ponovno obići škole i potvrditi je li sve u redu da učenici mogu krenuti po A modelu nastavak školske godine. Poznato je kako je PŠ Dubranec neupotrebljiva, a dvorana OŠ E.Kumičića privremeno neupotrebljiva, to su prioriteti na starijim objektima već smo sanirali sitnije pukotine-kazao je Ačkar.

Obilazilo se i po goričkim selima u suradnji s mjesnim odborima.

-U suradnji s predstavnicima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora pregledani su vatrogasni i sportski i društveni domovi na području grada Velike Gorice. U 45 gradskih četvrti i mjesnih odbora pregledano je 75 objekata i na njima su uočena manja oštećenja, a na nekima ih niti nema. Veća oštećenja su na pet objekta, zatraženi su pregledi statičara. Društveni dom u Kučama je za upotrebu uz praćenje i popravak štete-izvijestio je Dražen Bačurin, pročelnik za mjesnu samoupravu.

Stigli prvi stambeni kontejneri

Sljedećeg tjedna očekuje se useljenje u stambene kontejnere koje je naručio Grad Velika Gorica, a koji su privremeno rješenje za one građane koji su ostali bez svojih domova u nedavnim potresima.

-Na Cerovski vrh su danas stigle prve montažne kućice, a VG Komunalac je već završio pripremu terena i instalacije za vodu i odvodnju te ćemo početkom idućeg tjedna završiti povratak sugrađana na njihova ognjišta. Potom nastavljamo u Gustelnici, Ogulincu, Dubrancu i nakon toga u Kozjači, Buni i Šiljakovini. Trenutno je 14 potreba za montažnim kontejnerima, a naručeno ih je 15, bude li još potreba Grad će osigurati realizaciju svima kojima to bude potrebno-kazao je Ačkar.



 GSG: U višestambenim zgradama nema ugroze za stanare

Da je velik broj šteta prijavljen na stambenim zgradama potvrdio je direktor Gradskog-stambenog gospodarstva naglasivši kako veće ugroze nema, i da je ključno strpljenje stanara.

-Zahvalio bih svima koji prijavljuju štete na stambenim zgradama, imamo jako velik broj šteta. Sve komore arhitekture su mobilizirane na području grada Petrinije, Gline, Siska, imamo problem sa statičarima, molimo građane koji žive u višestambenim zgradama da budu strpljivi, ali ono što mogu reći je da su sigurni u svojim zgradama i nemaju ugroze za život jer smo pregledali sve tipske objekte višestambenih zgrada u Gorici i nema nikakve ugroze za život u istima. Do kraja tjedna je ostalo za ukloniti preostale dimnjake i uklonit ćemo ih do kraja tjedna zbog nedostatka dizalica koje su na području Sisačko-moslavačke županije. Također sve radimo u koordinaciji s predstavnicima stanara koji prijavljuju štete na svim zgradama, zaprimit ćemo sve štete i vidjeti što ćemo napraviti s njima. Krećemo i s policama osiguranja, skupit ćemo svu fotodokumentaciju i prijave, slijedi izrada troškovnika i zahtjeva da se radovi poprave, uklone ili slično. Najbitnije je strpljenje građana-poručio je direktor GSG-a Tomo Landeka.

Vatrogascima preostalo desetak intervencija

Zapovjednik JVP Ivica Maceković naglasio je kako je preostalo desetak intervencija za odraditi.

-Vatrogasna zajednica Grada VG na čelu s JVP do sada odradila je 596 intervencija od čega je većina vezana za uklanjanje dijelova dimnjaka i kapa na dimnjacima. Imamo još desetak intervencija za odraditi, ali sve zahtijevaju dizalice ili vatrogasne ljestve tako da današnji odnosno sutrašnji dan planiramo završiti taj posao-zaključio je Maceković.

 



Podijeli