VELIKA GORICA: Grad daje 1000 kuna za sanaciju dimnjaka, na Cerovski Vrh stigle prve montažne kuće

Na području Velike Gorice s današnjim je danom prijavljeno 645 oštećenja na stambenim objektima. od toga broja šest kuća ima crvenu oznaku, dok 23 kuće imaju žutu oznaku, odnosno privremeno su neupotrebljivi stambeni objekti
DSC_9002

Na području Velike Gorice s današnjim je danom prijavljeno 645 oštećenja na stambenim objektima. od toga broja šest kuća ima crvenu oznaku, dok 23 kuće imaju žutu oznaku, odnosno privremeno su neupotrebljivi stambeni objekti.

-Većina naših prvih mjera isplate od 10 tisuća kuna je realizirana, a prilikom obilaska oštećenih kuća primijetili smo da su 594 obitelji imale prijave oštećenih dimnjaka. Njima ćemo isplatiti pomoć od 1000 kuna. Danas tijekom dana bit će objavljeni uvjeti i posebna mail adresa za prijavu tih oštećenja- kazao je na današnjoj press konferenciji v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Na Cerovski Vrh se vraćaju prve obitelji

Dva tima statičara koji su stalno na terenu pregledali sve škole i vrtiće.

-Sutra ćemo još jednom obići sve naše vrtiće i škole, jer sigurnost djece nam je najbitnija. Ono što sada znamo je da zgrada Područne škole Dubranec neuporabljiva, dok je sportska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića privremeno neuporabljiva. Sve ostalo od statičara ima oznaku uporabljivo- istaknuo je Ačkar te napomenu kako su tijekom dana na Cerovski vrh stigle prve montažne kućice.

-Sljedećeg tjedna tamo ćemo vratiti sve ljude, a dalje nastavljamo u Gustelnici, Dubrancu, Ogulincu, Kozjači, Buni i Šiljakovini. Imamo 14 potreba za montažnim kućama- naveo je Ačkar.

Nasuprot Sajmišta na prostoru VG Komunalca od sutra će biti osiguran prostor za donacije građevinskog materijala, koje pristižu iz inozemstva, ali i od domaćeg stanovništva.

Brine stanje Dvorca Lukavec

Pročelnik za predškolski odgoj, školstvo i sport Neven Topolnjak istaknuo je kako se sada očekuje odluka Ministarstva kako će početi nastava u drugom polugodištu, a istovremeno traži se i rješenje za učenike Područne škole Dubranec, koji će po svemu sudeći prva dva tjedna ići online, a nakon toga jedno od rješenja je društveni dom ili prijevoz učenika do Područne škole Lukavec.

Pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić kazao je kako su svi prostori ustanova u kulturi otvoreni za korisnike i posjetitelje.

-Sve crkve su statički sigurne, a ono što nas najviše brine je stanje na Dvorcu Lukavec, gdje je na svodovima otpalo dosta žbuke- napomenuo je Kunić.

Pročelnik za mjesnu samoupravu Dražen Bačurin izvijestio je kako su statičari pregledali sve vatrogasne, sportske i društvene domove.

-Pregledano je 75 objekata na kojima su uočena manja oštećenja, a na nekima ih nema. Od 4-5 većih oštećenja do sada je pregledan objekt Društvenog doma u Kučama, koji je od strane statičara ocijenjen uporabljivim uz popravak oštećenja- istaknuo je Bačurin.

Tomislav Landeka (GSG): Zgrade su sigurne

Tomislav Landeka, direktor GSG-a kazao je kako je do sada prijavljen jako veliki broj šteta na zgradama.

-Imamo problem sa statičarima, što je jasno. Molim sve građane još jednom molim za strpljenje, a ono što mogu reći da su zgrade sigurne te da nema ugroze za život- naglasio je Landeka.

Vatrogasci odradili 596 intervencija

Vatrogasci s područja Velike Gorice potpomognuti Javnom vatrogasnom postrojbom do sada su odradili 596 intervencija, a zapovjednik postrojbe Ivica Maceković kaže kako im je još preostalo 10-ak intervencija, što će se odraditi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Renata Deak iz Gradskog društva Crvenog križa istaknula je kako su volonteri danas na Pokupskom gdje dijele pakete potrebitim mještanima, a ravnateljica je još jednom zamolila građane da više ne donose odjeću, jer ju se nema gdje skladištiti.

Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Velika Gorica
Zagrebačka županija