Novosti Sport Događanja

Štete na kulturnim objektima, stanje najteže u dvorcu Lukavec: „Morali smo hitno intervenirati“

12.01.2021. / Petar Brnada

Na današnjoj konferenciji za medije velikogoričkog Stožera Civilne zaštite na stanje u kulturnim ustanovama na području grada koje su također zadobile razna oštećenja u potresu, osvrnuo se pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Zvonko Kunić.

Istaknuo je pročelnik da su s današnjim danom svi prostori kulturnih ustanova otvoreni za posjetitelje. Vrata je, naime, nakon oštećenja uslijed potresa, ponovno otvorio Muzej Turopolja, a Gradska knjižnica te Pučko otvoreno učilište rade već nekoliko dana.

Posljednjih dana, kazao je Kunić, obišli su i gotovo sve crkve u gradu i okolici. Zabilježena su brojna oštećenja, no najvažnije je da su i dalje sigurne za uporabu.

-Bili smo u muzeju i drugim mjestima s predstavnicima konzervatora iz Zagreba. Osim crkve u Mraclinu, sve crkve koje smo obišli- i Vukovinu, i Novo Čiče i Šćitarjevo- jesu također oštećene, ali su statički sigurne te nisu izvan uporabe. Crkva u Šćitarjevu bile su u postupku sanacije šteta od potresa iz ožujka, a ovaj novi potres donio je nova oštećenja, ali ponavljam, ne u toj mjeri da bi se onemogućilo korištenje crkve- rekao je Kunić.

Prema informacijama koje je iznio pročelnik Kunić, stanje je najteže u Starom gradu Lukavec koji je u potresu zadobio značajnija oštećenja.

-Najviše nas brine stanje u starom gradu Lukavcu. Dosta žbuke je otpalo na svodovima, a svod na prvom katu lijevo od tornja smo morali "podšprajcati", odnosno na neki način hitno intervenirati da ne bi došlo do urušavanja cigli sa samog svoda. Tamo će trebati napraviti još jednu analizu i statičku procjenu i projekt sanacije koja će uključivati saniranje tornja i oštećenja- otkrio je Kunić.

Dodao je da slijedi i statički izvid crkvi na terenu, odnosno one na groblju Svete Filomene, a posebice u Šiljakovini, i kapelice u Kozjači, ali i crkve u Dubrancu koja je teško oštećena kao i župna kuća.

Podijeli