Novosti Sport Događanja

Dirnut će vas i nasmijati do suza: Zadarski HNK gostuje u Gorici s "Balonom"

18.01.2021. / Ivana Ćurić

U srijedu, 20. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani Gorica POUVG-a održava se predstava "Balon" koju izvodi Hrvatsko narodno kazalište Zadar.

Autor predstave je Mate Matišić, režiser Zoran Mužić, a uloge tumače Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak.

Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju. Je li njegova priča stvarna ili izmišljena?

Na neki način promatramo intimnu priču glavnih junaka te se zapravo nameće pitanje što se događa unutar četiri zida, koje se psihološke igre odigravaju.

U svom djelu BALON, Matišić dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja. Usprkos skepsi u moć kazališta, autor uspijeva pokrenuti glumačku igru i oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište – žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi te istovremeno stvaraju koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo.

Ovo djelo uspješno je praizvedeno 2009. u produkciji Teatra Exit i Teatra 2000, u režiji Mislava Brečića. Zadarska verzija istog djela kojeg sam autor imenuje kao „mali kazališni eksperiment o smislu glume, dvije priče u dva različita žanra, s istim glumcima, isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi……“ bitno je drugačija u odnosu na Exitov BALON i usmjerena je na dramske vještine.

Predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a cijena ulaznice je 50 kuna.

Podijeli