Novosti Sport Događanja

MOST na pressici o neodgovorenim pitanjima, sigurnosti škola i predizbornim trikovima

19.01.2021. / Redakcija

MOST Velika Gorica danas popodne sazvao je konferenciju za medije na kojoj su podsjetili na aktualne probleme u gradu, neodgovorena vijećnička pitanja i poslali poruku vladajućima u gradu.

Na samom početku konferencije za medije iz MOST-a su naglasili kako su svjesni teške situacije u kojoj su se našli naši građani usred potresa, međutim kako imaju odgovornost i prema drugim situacijama koje muče građane.

Slojšek je upozorio kako je na Gradskom vijeću 7. prosinca pitao o popisu promidžbe u gradu od 2018. do 2020. godine i o broju zaposlenih u gradskoj upravi i sistematizaciji istih, no odgovor još nije dobio.

- Prošlo je više od 30 dana, a odgovora nema. Ačkar se ponaša isto kao i bivši gradonačelnik koji je dao ostavku, Dražen Barišić. Dat ću mu još jedan rok do kraja mjeseca, a ako ni do tada ne stigne odgovor, ići ćemo sa tužbom prema Ministarstvu uprave jer znamo da krši zakon o lokalnoj samoupravi. Vi jako dobro znate što sam govorio na sjednici gradskog vijeća i na tome inzistiram i danas. Očito nije sposoban voditi grad, i neka da ostavku jer nije izabran od građana Velike Gorice, nego je po zakonu izabran na tu dužnost-poručio je Slojšek v.d. gradonačelniku Krešimiru Ačkaru.



Druga tema konferencije bilo je pitanje javnog prijevoza odnosno gradskog ugovora sa ZET-om te natječaj za pročistač otpadnih voda.

- Ne znamo je li taj ugovor sa ZET-om potpisan i kada je potpisan te do kada je taj ugovor. Poslali smo pismenim putem prema predsjedniku Gradskog vijeća i prema nadležnima, pročelniku Katuliću i gradonačelniku Ačkaru, upit kakav je taj ugovor koji želimo vidjeti. Mislim da su građani Velike Gorice zaslužili da vide ugovor koji je potpisan sa ZET-om. Isto tako, ono što je najvažnije jest pitanje što je sa pročistačem otpadnih voda. Natječaj je poništen u 10. mjesecu, a mi ni dalje ne znamo je li proveden novi, što je s time i što se čeka jer vrijeme curi. A vrijeme curi na taj način da ćemo vrlo vjerojatno ispaštati svi, apsolutno svi građani Velike Gorice pa čak i oni koji su na vlasti i mi koji smo u oporbi. Moj dojam je da se lagano loptica prebacuje na svibanj i lipanj, pa tko dođe na vlast neka preuzme brigu oko toga. Ako ćemo plaćati penale možemo slobodno zatvoriti blagajnu i idemo u bankrot. Zato pozivam našeg gradonačelnika Krešimira Ačkara da krene raditi posao koji mu je zakon dodijelio-rekao je Slojšek.

Igralište u Podbrežnici predizborni trik?

Upozorio je i kako je Ačkar na potpisivanju ugovora sa sportskim udrugama obećao izgradnju polivalentnog igrališta u Podbrežnici, za što je MOST tražio amandman na posljednjoj sjednici vijeća. Amandman je odbijen zbog tehničkih neispravnosti, no ,ističu, mogla ga je gradska vlast staviti u proračun za ovu godinu, a nije.

- Očito je da je to predizborni trik. Tog igrališta nema u proračunu, krenuo je s kampanjom i ako je odlučan u nekim stvarima javno ga pozivam da se odrekne politike bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića i tek tada mu mogu građani vjerovati da želi nešto raditi. Ako to ne napravi, onda znamo u kojem smjeru ide njegova politika i mislim da će građani to prepoznati-zaključio je Slojšek te poručio:

- Tražimo od v.d. gradonačelnika Ačkara da krene u svoj rad i odrekne se politike bivšeg gradonačelnika Barišića.

Bekavac zabrinut za sigurnost zgrada javne namjene

Nakon Slojšeka novinarima se obratio dr. Ivan Bekavac, MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice. Bekavac je istaknuo problem sigurnosti javnih zgrada u našem gradu podsjetivši kako je javno preko FB profila tražio od Grada da na službenim stranicama objave izvješća ovlaštenih stručnjaka koji su radili procjenu sigurnosti uporabljivosti zgrada javne namjene.

- Naša djeca, osnovnoškolci koji pohađaju razrednu nastavu i prvi razred danas na putu do škole prolaze direktno uz gradilište u auli OŠ Eugena Kumičića. Potaknut tom informacijom odlučio sam to podijeliti s vama jer sam zabrinut za sigurnost ne samo te djece nego i druge djece i korisnika zgrada javne namjene u Velikoj Gorici. Živimo u vremenima velikog stresa, velikog rizika i bojim se da ne doživljavaju ozbiljno poteškoće i taj stres s kojim su suočeni sugrađani i da bi objava stručnjaka i njihovih izvješća na spomenutoj javnoj web stranici stvorila određenu sigurnost naših građana-kazao je Bekavac i nastavio:

- Potrebno je u tim izvješćima ovlaštenih stručnjaka utvrditi činjenice, jesu li tamo jasno određene upute za sanaciju naših zgrada javne namjene, sadrže li takve upute istražne radove, arhivsku građu, statički proračun ili neku drugu građu. Grafičke priloge postojećih i novih stanja, sadrže li prijedloge troškovnika. Ostaje otvoreno štošta-poručio je zabrinuto Bekavac.

-Naši građani imaju pravo znati jesu li postupci sanacije doista u smislu sanacije oštećenja farbanja ličenja zidova i gletanja, ili u smislu statičke otpornosti zgrade i strukturnih aktivnosti te zgrade koje će ih učvrstiti da ne budu rizične. Mislim da je to vrijedno isticanja i to je prioritet u vremenu u kojem živimo-zaključio je Bekavac svoje obraćanje.

Galerija slika

MOST na pressici o neodgovorenim pitanjima, sigurnosti škola i predizbornim trikovima MOST na pressici o neodgovorenim pitanjima, sigurnosti škola i predizbornim trikovima MOST na pressici o neodgovorenim pitanjima, sigurnosti škola i predizbornim trikovima MOST na pressici o neodgovorenim pitanjima, sigurnosti škola i predizbornim trikovima

Podijeli