Novosti Sport Događanja

U subotu Dan mimoza: Uključite se virtualno u podršku oboljelima od zloćudne bolesti

20.01.2021. / Ivana Ćurić

Ovogodišnji Dan mimoza održava se u subotu, 23. siječnja, po 14. puta, a s obzirom na aktualne epidemiološke mjere ove godine dan podrške oboljelima od vrata maternice bit će u virtualnom obliku.

U Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice koji se obilježava od 18. do 24. siječnja 2021, 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se kako bi se osvijestio što veći broj naših građana kako je rak vrata maternice bolest od koje ne bi smjela oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No to podrazumijeva prevenciju i rano dijagnosticiranje i liječenje bolesti.

Događaj počinje u 11 sati, obilježavanje se i ove godine uključuje Veleučilište Velika Gorica, a svi koje žele Dan mimoza mogu pratiti na OVDJE.

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 23.1.2021. Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Podijeli