Home Izdvojeno NOĆ MUZEJA Muzej Turopolja pripremio šetnju ulicama Velike Gorice, provjerite gdje i...

NOĆ MUZEJA Muzej Turopolja pripremio šetnju ulicama Velike Gorice, provjerite gdje i kada

PODIJELITE
Rušenje kuće na mjestu hotela Bijela Ruža, 1969. foto Višnja Huzjak

Ovogodišnja Noć Muzeja, koja se održava u petak, 29. siječnja 2021. u Muzej Turopolja donosi dašak povijesti Velike Gorice, virtualnu izložbu fotografija iz dokumentarne zbirke Muzeja Turopolja. Izložba „Jučer, danas, sutra“ prikaz je dijela grada Velike Gorice, kako se mijenjao sredinom i u drugoj polovici 20.stoljeća, od 50-tih pa sve do 80-tih godina.

Prolaznost i krhkost vremena u kojem se nalazimo

„Rušenja, izgradnje, zaustavljeni trenuci u vremenu podsjetnik su na stalnost promjene i opstanak života. I nedavni potres u kojem je stradao i naš Muzej podsjetio nas je na prolaznost i krhkost svega materijalnog i živoga te da sve što čuvamo zapravo služi za sjećanje i podsjećanje. Naša je uloga, uloga kulture, kulturnih ustanova– registrirati, dokumentirati, sačuvati, prezentirati, podržati, održati, potaknuti na razmišljanje, podići iznad traume, održati duh“, govori Josipa Matijašić iz Muzeja Turopolja.

Krenite u šetnju “Ulicama moga grada”

Digitalnu izložbu koja će biti dostupna online prati i interaktivna šetnja „Ulicama moga grada“, a koja nastavno na izložbu i temu kreće u 18, 19 i u 20 sati ispred Muzeja Turopolja do digitalnog panela na ulazu u Park.

Znate li gdje je bio Trg Slobode ili kako je nekad izgledala tržnica? Što je bilo na mjestu Parka dr. Franje Tuđmana ili gdje se nalazila prva benzinska postaja?

Krenite „Ulicama moga grada“ u virtualnu šetnju Velikom Goricom kroz fotografije grada 50-ih, 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina i pogledajte kako se mijenjala vizura grada kroz godine. Kroz zanimljive priče i pitalice za velike i male virtualnu šetnju vodit će glumica i izvođačica Ana Katulić, a tura će potrajati do 45 minuta.