Home Izdvojeno Galerija Galženica otvara novu izložbu fotografija i ilustracija

Galerija Galženica otvara novu izložbu fotografija i ilustracija

Skupna izložba "Nova normalnost: prostori svakodnevnice" pokazuje šest serija radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život

PODIJELITE
Autor: Luka Vucić

Galerija Galženica novu godinu započinje s novom izložbom. Radi se izložbi naziva ”Nova normalnost: prostori svakodnevnice” na kojoj će se predstaviti šestero autora – Tisja Kljaković Braić, Hana Tintor, Luka Vucić, Darije Petković, Boris Ščitar te Milan Šabić.

Serije radova domaćih autora izvedene su na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život. Izlagači su ilustratori/ce Tisja Kljaković Braić (Oni u koroni), Hana Tintor (Prve stvari) i Luka Vucić (Usamljeni divovi) te fotografi Darije Petković (Otpusno pismo), Boris Ščitar (Potres na Baniji) i Milan Šabić (Okviri). Autorica i kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović. Izložba će se moći razgledati do 19. ožujka.

Nove prakse svakodnevice (re)definiraju društvo

Tisja Kljaković

Radovi umjetnika prikazani na ovoj izložbi nastali su u nesvakidašnjem društvenom kontekstu koji je obilježio hrvatsku svakodnevicu u 2020. godini. Fenomen svakodnevice i karakteristična pojavnost svakodnevnog života u socijalnoj konstrukciji realnosti karakterizirani su rutinom, ritualima, ustaljenim praksama, društveno prihvatljivim normama ponašanja te socijalnim zakonitostima koje na jednoj široj društvenoj razini definiramo i označavamo kao ”normalno”. Termin ”nova normalnost” ustalio se u globalnom javnom diskursu, nastojeći pritom definirati društvene promjene uzrokovane pandemijom koronavirusa, nove prakse i načine ponašanja, odnosno nove zakonitosti koje trenutačno definiraju naše živote i našu svakodnevicu. Društvena proizvodnja novih praksi svakodnevice uvelike je (re)definirala naš društveni i kulturni habitus na mikro, mezo i makro razini.“, piše kustosica Antonia Vodanović kao uvertiru u novu izložbu.

Emotivni fotografski radovi i ilustracije

Milan Šabić

Prikazani radovi uključuju fotoesej Darija Petkovića naziva ”Otpusno pismo” koji autobiografski bilježi svoj boravak na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, boreći se za vlastiti život s COVID-19 infekcijom i utjecajem bolesti na pluća. Prozori i balkoni, kao ”međuprostori” između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta, temeljna su okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ”Okviri” Milana Šabića. Serija fotografija Borisa Ščitara ”Potres na Baniji” je dokumentarno-reportažni prikaz utjecaja razornih potresa u prosincu 2020. na ljudske živote, materijalnu imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti. Na snažni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka, za vrijeme lockdowna i provođenja prvih epidemioloških mjera u Hrvatskoj, referiraju se ilustracije Luke Vucića naziva ”Usamljeni divovi”, nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža. Serija ilustracija Hane Tintor naziva ”Prve stvari” vizualizacija je malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala. Splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura naziva ”Oni u koroni”. ”Oni” kroz humor brode nedaće te ukazuju na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Šest serija radova prikazanih na ovoj izložbi, svojevrsna su kronika vremena u kojem živimo, preslika društvene zbilje, vizualni narativ proživljenog iskustva. Njihovu likovnu slojevitost možemo iščitavati ne samo na razini vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata, već i na dokumentarno-povijesnoj te etnografsko-antropološkoj razini. One nas podsjećaju na društvenu ulogu pojedinca, na važnost praksi brižnosti, solidarnosti, zajedništva i humanosti.”, zaključuje Vodanović.