Novosti Sport Događanja

U Ministarstvu kulture dogovorena obnova sakralnih objekata na području Velike Gorice

28.01.2021. / Petar Brnada

Prateći jučerašnje skidanje tornja sa 'Turopoljske katedrale', odnosno sa crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako ih u popodnevnim satima očekuje sastanak u Ministarstvu kulture na kojem bi se trebala dogovoriti obnova sakralnih objekata na području Velike Gorice.

U večernjim satima na svom Facebook profilu objavio je kako je obnova sakralnih objekata na području našeg grada uspješno dogovorena.

-Zajedno sa dekanom velikogoričko-odranskog dekanata vlč. Đurom Sabolekom i vlč. Norbertom Ivanom Koprivcem u ministarstvu kulture dogovorili smo financiranje u potresu oštećenih sakralnih objekata. Zahvaljujem ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, te pomoćnicima ministrice Marici Mikec i Davoru Trupkoviću- poručio je Ačkar.

Govoreći o obnovi crkve NBDM spomenuo je i onu u Dubrancu te četiri kapelice koje su također stradale u potresu. Istaknuo je pritom da postupak sanacije uvelike ovisi o restauratorima i konzervatorima jer se u slučaju obnove sakralnih objekata radi o spomenicima kulture, no od strane Grada, uvjerava Ačkar, pružit će se sva moguća podrška kako bi se oni što prije zasjali punim sjajem.

Iz Grada su nam potvrdili da će Ministarstvo kulture financirati prvu fazu radova koja obuhvaća prvotnu sanaciju, postavljanje skela i osiguravanje stradalih objekata od daljnjih urušavanja. Paralelno se radi na zakonskim elaboratima koji predstavljaju drugu fazu obnove, pa će se temeljem njih dogovarati daljnja obnova te njeno financiranje.

Podijeli