Novosti Sport Događanja

Pokupsko: Nakon potresa, mise ponovno u dvorani gdje su se služile tijekom Domovinskog rata

01.02.2021. / Ivana Ćurić

Zbog oštećenja koje je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom pretrpjela u nedavnim potresima, crkva se još izvjesno vrijeme neće moći koristiti za potrebe bogoslužja. Primoralo je to župnika da iznađe drugo rješenje, do sada su to bile drvene župne kapele, a sada je osposobljena dvorana na župnom dvorištu u kojoj su se mise nekada služile tijekom Domovinskog rata.

Prvu misu u dvorani koja je pripremljena i osposobljena za prvu ruku, slavio je velečasni Franjo Ćuk 28. siječnja, a uslijedila je nedjeljna sveta misa na istom mjestu.

-Dvorana će od sada služiti za potrebe bogoslužja, te će sve svete mise od sada biti u njoj. Do sada smo imali nedjeljne mise uglavnom u kapeli sv. Jurja u Lijevim Štefankima, zbog nemogućnosti korištenja drugih većih kapela od koji su dvije, one u Roženici i Hotnji, kao što je poznato, teško oštećene uz župnu crkvu koja je najviše stradala. Očito je da se na duže vrijeme neće moći koristiti župna crkva, zbog toga smo uspjeli bar donekle urediti dvoranu u sklopu župnog dvorišta. Kombinacijom oltara i svetohraništa iz župne crkve te slika i oltara iz kapele Sv.Tri Kralja iz Roženice. U dvoranu za mise unesene su slike, te raspelo iz župne crkve i kapele u Roženici-poručio je župnik Josip Ćuk i dodao kako posla još ima.

- Zahvaljujem svima koji su dopremili i postavili oltar slike, te klupe i ostalo. Naravno, još nije sve uređeno kako bi trebalo. Imamo u planu još neke zahvate na dvorani (kapeli), ali o tome konkretnije kad bude sve poznato. Prostor ima i grijanje tako da neće biti hladno dok traje misa-poručio je pokupski župnik.

Galerija slika

Pokupsko: Nakon potresa, mise ponovno u dvorani gdje su se služile tijekom Domovinskog rata

Podijeli