Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODE NOVINU

Hrvatska pošta objavila važnu obavijest korisnicima: Riječ je o paketima koji ne stanu u kaslić

Hrvatska pošta
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
08.02.2021.
u 13:10

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenima još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici, navode iz HP-a

Hrvatska pošta (HP) objavila je na svojim stranicama obavijest vezanu za pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u kaslić ili za koje nije plaćena dostava na adresi. Takve pošiljke bit će posebno označene na novim obavijestima koje će građani dobiti. Kako navode iz Pošte, njihova isporuka i dalje će se obavljati kao i do sada u poštanskom uredu. 

Obavijest korisnicima prenosimo u cijelosti. 

"Što je novo?

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Foto: Hrvatska pošta

Koje su to pošiljke?

Najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika.

Mogu li se takve pošiljke ipak uručiti u kućni sandučić?

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na sandučiću.

A što ako pošiljka ipak ne stane u sandučić?

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom te su pošiljke često veće od otvora na sandučićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati obavijesti o prispijeću pošiljke.

Dodatne informacije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (https://www.hakom.hr/) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podaci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje (https://posiljka.posta.hr), to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenima još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine koje su poslane posljednjih nekoliko mjeseci te će uskoro biti otpremljene primateljima", navodi se u obavijesti Hrvatske pošte. 
 

Komentara 17

ST
stefj
13:55 08.02.2021.

Ne znam za usporen prijevoz, za sve pošiljke uredno vidim da su stigle u Hrvatsku i da su predane lokalnoj službi, no dosta njih nikada nije došlo do mene... Nakon toga odem na prodavače i želim ponovo naručiti, a kad tamo više ne isporučuju u Hrvatsku... Baš se čudim zašto... I to puno WEB trgovina; ebay, amazon, aliexpress... I onda nema druge nego stvari naručiti kod kolega u Sloveniju, Slovačku, Njemačku ili čak Srbiju, pa mi onda dostave tu...

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
14:12 08.02.2021.

Beskorisne uhljebcine. Imam paket koji je stigao u Hrvatsku 20.1. Trebalo je manje vremena da obiđe krug oko Zemlje nego sto ce doci od sortirnice do mene. To je taj novi sortirni centar na djelu. Pa konjem bi ga prije dostavili. Ili su ga nasi vrijedni radnici koje placamo zagubili.

AN
anton1
13:24 08.02.2021.

Placa li se pdv na posiljke male vrijednosti iz kine? Dobio sam dva paketa i sve po starom. Receno je od 1.1.2021 da ce naplacivati. Njemci su odgodili do 1.7

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije