Novosti Sport Događanja

Crkva NBDM otvara svoja vrata vjernicima, statičar potvrdio da je sigurna za uporabu

09.02.2021. / Petar Brnada

Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije čiji je zvonik teško oštećen u potresu, nakon četrdesetak dana večeras će ponovno primiti svoje župljane. Kako doznajemo, prostorije crkve prošlog tjedna obišao je statičar koji je zaključio da je sigurna za boravak i održavanje misa.

Župnik Norbert Ivan Koprivec potvrdio nam je da od danas navečer ponovno kreću misna slavlja, a ulaz je na „Kurilovečka vrata“ kao i sakristiju. Župljani će moći koristiti gotovo cijeli prostor crkve, odnosno od kora pa nadalje prema oltaru.

-Hvala Bogu crkva nije zadobila većih napuknuća osim na zvoniku. Ipak je on na visini pa je stradao. Kada se krovište radilo učvršćivali su se i ojačavali svodovi, pa je to sigurno doprinijelo tome da se gore nije ništa pomaknulo. Super je to ispalo, više ima dobrog nego lošeg- kazao nam je župnik Koprivec i naglasio da je iznimno zadovoljan dinamikom jer se radi brzo i svakako brže nego u Zagrebu.

                                                           (Skidanje tornja sa crkve NBDM kako bi se pristupilo sanaciji, 27. siječnja 2021.)

Statičar koji je obišao crkvu izradio je i službeni nacrt obnove, a prema župnikovim riječima, projekt bi trebao biti gotov idući tjedan. Nužno je da ga odobri Ministarstvo kulture na temelju čega će se ići u sanaciju.

Ističući da nije stručnjak za građevinske poslove, Koprivec je otkrio kada očekuje završetak sanacije na zvoniku crkve s kojega je nedavno skinuta kapa kako bi se pristupilo obnovi.

-Nadam se da će do kraja lipnja sanacija biti završena. To bi bilo sjajno, no ako bi i nakon ljeta završili također bi bilo dobro. Moramo biti svjesni toga da se radi o malo kompleksnijem zahvatu te da je ovakva sanacija ipak neko novo iskustvo. Čekali smo da dobijemo jasnu potvrdu od stručne osobe i nismo htjeli riskirati da se nešto uruši pa da ljudi stradaju. Moramo pristupiti ozbiljno svemu tome- poručio je župnik Koprivec dodavši da su jako sretni što se ponovno vraćaju u svoju dragu župnu crkvu.

Podijeli