Novosti Sport Događanja

Popuštanje mjera: Otvaraju se teretane, kladionice, omogućeno prodavanje kave za van...

11.02.2021. / Petar Brnada

Na podnevnoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković, otkrio je da se od ponedjeljka ide u popuštanje mjera.

-Rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače, nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja uz veliku dozu opreza. No naglašavam da nema prestanka odgovornog ponašanja svih građana- poručio je premijer.

Četiri su područja unutar kojih je došlo do popuštanja mjera.

Prva odluka je da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van. Na taj način, kako je kazao Plenković, omogućuju ugostiteljima njihovu poslovnu aktivnost uz naglasak da mjere i naknade vrijede i dalje za cijeli mjesec.

Druga odluka o popuštanju odnosi se na otvaranje teretana i fitness centara uz poštovanje epidemioloških mjera.

-To je dobro zbog fizičkih aktivnosti što može biti korisno i važno za zdravlje- poručio je premijer.

Treće je da se omogući djeci nastava u školama za strane jezike i na radionicama, odnosno mogućnost da najmlađi uz svoje školske aktivnosti mogu ići fizički i na vanškolske aktivnosti.

Kao zadnju točku otkrio je da se uz poštivanje epidemioloških mjera omogući otvaranje kladionicama, automat klubovima i kasinima uz ograničenja koja će se odnositi na konzumaciju pića i svega onoga što će stožer sutra na konferenciji za medije propisati.

-Mi ćemo nastaviti s praćenjem epidemiološke situacije, a iduće prolazno vrijeme će biti 1. ožujka- poručio je Plenković.

Pada broj novozaraženih i preminulih

Govoreći o trendu pada zaraženih i preminulih koji se nastavlja, premijer Plenković kazao je da smo danas treći u EU po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika te da imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih.

-I dalje smo u zimskim mjesecima i najavljen je snažan val zahlađenja. Uz to, identificiran je i britanski soj virusa, mnoge zemlje koje imaju strože mjere te mjere produžuju ili ih pooštravaju- napomenuo je premijer.

O cjepivu

Što se tiče isporuke cjepiva kazao je premijer da imaju naznake da će doći do ubrzanja dinamike isporuke i BioNTech&Pfizerovog cjepiva i cjepiva AstraZeneca. Mi smo do sada dobili oko 150 tisuća doza, a očekujemo do kraja ožujka 600 tisuća doza, pa ćemo procijepiti veći broj naših sugrađana nego do sada.

-Želim napomenuti da smo razgovarali s Maticom umirovljenika i sindikatima umirovljenika kao i Hrvatskom strankom umirovljenika. Vrlo važna poruka hrvatskoj javnosti, osobito građanima starije dobi, da su sva tri cjepiva, i BioNTech Pfizerovo i Modernino i cjepivo AstraZeneca, 100% učinkovita protiv onoga što je najbitnije, a to je da nema smrtnog ishoda ili težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina ne bi trebali primiti cjepivo AstraZeneca, dapače- poručio je premijer.

(foto: youtube screenshot)

 

Podijeli