Novosti Sport Događanja

Goričani o bicikliranju na posao: Izbjegnemo gužve, rekreiramo se, štedimo novac, ali i vrijeme!

12.02.2021. / Ivana Ćurić

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao obilježava se drugog petka u veljači, a to je upravo danas, 12. veljače. Svi koji to žele mogu se registrirati OVDJE i obvezati se na vožnju biciklom bez obzira na vremenske uvjete.

Među onima koji sigurno danas idu biciklom na posao je i Goran Ivančić iz Velike Gorice. Zapravo, on to čini svakodnevno, bez obzira kakvo je vrijeme vani. Gorička javnost poznaje ga jer svake godine pješice ide u Međugorje, a od Velike Gorice do Zagreba svakodnevno pedalira do posla i nazad.

-Svakoga dana idem biciklom na posao, imam 15 km u jednom smjeru, od Zvonimirove ulice u Gorici do Vukovarske u Zagrebu gdje mi je radno mjesto-rekao nam je Goran kojega ni hladni val ne ometa u ovoj aktivnosti.

-Uvijek sam se bavio sportom, cijeli svoj život, i ovo mi je bio dobar način rekreacije kada sam prije 12 godina počeo raditi u Zagrebu. Potaknula me na to činjenica da imam sjedilački način posla, pa je ovo jako dobra aktivnost za fizičko zdravlje, zdravlje srca i krvnih žila, pokretljivost mišića i lokomotorni sustav, a postane se i otporniji na hladnoću. Uz to ne zagađujem okoliš kao što bih da vozim automobil- kaže Goran dodavši da je sve to zapravo prednost bicikliranja na posao, ali i ne samo to:

-Brži sam biciklom nego s javnim prijevozom, gužve na cestama se lijepo izbjegnu kad si na biciklu, pa tako sigurno mogu planirati vrijeme,jer znam koliko mi treba da stignem na posao i s posla kući. Ako zapneš u gužvi s automobilom ili u autobusu onda nikad ne znaš koliko će trajati put-kaže naš prvi sugovornik. Vremenske prilike jesu nedostatak, ali to ga još nije pokolebalo.

-Nedostatak bicikliranja na posao je ovo doba godine kad te lako ulovi kiša ili snijeg, pa nije ugodno. Ili kad ti se probuši guma jer se biciklističke staze posipaju sipinom umjesto sa soli i onda na -10 moraš pješačiti. Sipina je baš nezgodna. Također nerijetko biciklističke staze imaju rubnjake na čemu zna stradati felga bicikla-kaže nam Goran.

Svakodnevno prolazi rutom od Velike Gorice do Velike Mlake, pa kroz Veliko Polje do Ranžirnog kolodvora i crkve svetog Mateja u Dugavama odakle nastavlja uz Bundek do Avenije grada Vukovara gdje mu je radno mjesto. Iako mu autobus za Veliku Goricu stoji 200-300 m od posla, ne pada mu na pamet zamijeniti bicikl drugim oblikom prijevoza, pa čak ga u tome nisu spriječili ni padovi koje je znao doživjeti.

-Baš na prvi dan posla sam pao s bicikla, tako sam u novu poslovnu sredinu i upoznavanje sa šefovima stigao razbijene brade što je dan danas ostala posebna anegdota, još sam zbog pada na biciklu i zakasnio na posao. Nije bilo zgodno, ali danas se svemu tome ipak nasmijemo-prisjetio se kroz smijeh Goran Ivančić.

-Ima još kolega na poslu koji dolaze s biciklom na posao, iako stanuju bliže poslu. Dan danas me neki prolaznici gledaju poput čudaka jer koristim ovo prijevozno sredstvo, ali mene to nikad nije bilo briga, bitno mi je kako Bog gleda na mene, a za ljude lako-zaključio je naš razgovor kroz smijeh ovaj gorički rekreativac.

Vedran: Loše plaćeni posao bio je dodatni povod

Vedran Vrhovac iz Velike Gorice također često biciklira do posla u Zagrebu, no ,kaže, to ovisi o vremenu i obvezama na poslu.

- Ne bicikliram kad su temperature ispod ništice ili padaline, ili kad zbog posla moram odraditi i službeni put, ali godišnje u prosjeku 80-ak puta idem biciklom na posao koji mi je udaljen 15 km - rekao nam je Vedran Vrhovac koji je inače iz Novog Čiča, a nedavno je preselio u Veliku Goricu.



- Na području Velike Gorice je situacija s biciklističkim stazama u smjeru Zagreba prihvatljiva. Idem od centra Gorice prema Velikoj Mlaki i dalje nastavljam stazom do Buzina, gdje ona misteriozno završava. Nakon toga slijedi snalaženje po razno raznim prolazima kroz Buzin, Svetu Klaru i Savski Gaj dok ne dođem do odredišta na Kajzerici. Ponekad, ako sam inspiriran odem preko Gradića, Hrašća i Odre do Svete Klare pa nastavim uobičajenom rutom. Prometa ima, ali nisam imao neka pretjerano neugodna iskustva. Zamjerio bih što se ulaganje u biciklističku stazu prema Velikoj Mlaki planira u obliku postavljanja rasvjete, a s druge strane asfalt je na toj stazi loš, posebice nakon nadvožnjaka uz benzinske postaje. Također, zbog solidnog prometa na tim stazama, kako pješačkog tako i biciklističkog, mislim da bi širenje staze i novog asfalta imalo bolji učinak od rasvjete jer se noću dovoljno dobro vidi od lampi na glavnoj cesti, a i svaki iole odgovaran biciklist ima svjetlo na biciklu. Apelirao bih i na vozače koji stanu na "sekundu" na biciklističkoj stazi na Zagrebačkoj u Gorici. Neka se zapitaju bi li oni željeli da njima dragim osoba netko blokira tako put i izlaže ih opasnostima-konkretan je bio Vedran i otkrio kako je počeo pedalirati do posla.

-Silom-prilike radio sam jedan loše plaćeni posao, pa je korištenje bicikla donosilo uštedu i bila motivacija za pedaliranje do posla. Mic po mic i to je dovelo da zadnjih sedam godina kad god dopuste prilike idem biciklom na posao. Dok sam radio u centru Zagreba vožnja biciklom je pružala značajnu uštedu vremena i manje gnjavaže oko traženja i plaćanja parkinga-kaže naš drugi sugovornik.

I on nam je potvrdio da anegdota uvijek ima, pa se s radošću sjeća povratka s posla 16. srpnja , 2018. godine.

-Valjda mi je najljepša vožnja bila kada sam s posla išao taman prije nego što je trebao sletjeti zrakoplov s hrvatskim nogometašima na povratku iz Rusije. Atmosfera uz cestu i po biciklističkoj stazi je bila ravna nekom festivalu. Masa razdraganih, euforičnih ljudi. Još veće ludilo je bilo kada me dolazak zrakoplova dočekao kod Zubaka, kakvo je to veselje bilo i neopisiva gužva koje se rado sjećam, posebice u današnje pandemijsko doba-kaže Vedran.

Kad su u pitanju nedostaci ističe da je to minimalna infrastruktura koja danas nedostaje na potezu od Buzina do Novog Zagreba ili od Gorice prema Novom Čiču dokle je nedavno pedalirao dok nije preselio u Goricu, kao i dress code koji netko može imati na poslu, pa presvlačenje nekom može predstavljati problem i gnjavažu.

- Prednosti su fizička rekreacija, a i dobro dođe tih 45 min vožnje da si čovjek razbistri um nakon napornog dana na poslu. Naravno, kada na cesti bude krkljanac vi ste na biciklu manje pogođeni time i u pravilu ste višestruko brži-zaključio je Vedran uz prednosti bicikliranja do posla.

 

 

(foto: VGdanas; privatna arhiva)

 

Podijeli