Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigle brojke

Šteta u Zagrebačkoj županiji nakon potresa 1,2 milijarde kuna. U Kravarskom stradalo 500 od 630 domaćinstava

Zagreb: Ispred razrušene crkve u Kravarskom predstavljena je procjena štete od potresa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
16.02.2021.
u 14:26

Kad se gleda po gradovima, najveća je šteta na području Zaprešića, procjenjuje se na 600 milijuna kuna, dok je "drugoplasirano" Kravarsko s iznosom od 170 milijuna kuna. Slijede ih Pokupsko sa 100 milijuna i Velika Gorica s 98 milijuna kuna.

Stigle su brojke nakon procjene štete u Zagrebačkoj županiji, a one su se popele na vrtoglavih 1,2 milijarde kuna. 

– Nakon što je župan Stjepan Kožić proglasio prirodnu nepogodu – potres, prema prvim procjenama unesenima u Registar štete, a informacije su dostavili gradovi i općine s područja Zagrebačke županije, to je ukupna šteta na stambenim i poljoprivrednim objektima te javnim i kulturnim ustanovama – rečeno je na konferenciji za medije održanoj u općini Kravarsko koja je uz Zaprešić, Veliku Goricu i Pokupsko jedna od najjače stradalih općina na području Zagrebačke županije. Što se tiče objekata, za pregled statičara prijavljeno ih je 3833, a do sada je pregledano 1836, od kojih je crvenu naljepnicu dobilo šest posto, žutu 21 posto, a zelenu 73 posto objekata.

Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija, 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna. Sve su osposobljene za rad, osim dvije područne škole u Kravarskom za čije je učenike u dogovoru s roditeljima nastava osigurana u matičnoj OŠ Slavka Kolara. Na županijskim zdravstvenim objektima šteta je procijenjena na 13,3 milijuna kuna, a najviše je oštećena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra koja je dobila žutu naljepnicu i čiji je dio pacijenata preseljen u Specijalnu bolnicu Naftalan dok se šteta ne sanira.

Kad se gleda po gradovima, najveća je šteta za područje Zaprešića, procjenjuje se na 600 milijuna kuna, dok je  "drugoplasirano" Kravarsko s iznosom od 170 milijuna kuna. Slijede ih Pokupsko sa 100 milijuna i Velika Gorica sa 98 milijuna kuna. 

– Na području Velike Gorice potpuno je oštećena Područna škola ''Dubranec'' i župna crkva u Dubrancu koja će se morati rušiti. Sportska dvorana u sklopu OŠ Eugena Kumičića, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije i kapela sv. Vida u Mraclinu privremeno su neuporabljive. Za 28 obitelji osiguran je u početku smještaj u hotelu, a njih 90 posto vratilo se u svoje prebivalište, gdje im je osiguran smještaj u montažnim objektima. Grad je osigurao pomoć za sva kućanstva s oštećenim dimnjacima i naknadu od deset tisuća kuna za kućanstva s crvenom i žutom naljepnicom – izvijestio je Krešimir Ačkar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice.

Iako je na drugom dijelu županije, bilo je oštećenih objekata i u Zaprešiću, i to većinom višestambene zgrade i javne ustanove. Oštećeni su sud, gruntovnica, sakralni objekti, ukupno više od 500 objekata.

– Sa stotinjak obitelji koje su morale iseliti Grad je sklopio ugovor o dvogodišnjem sufinanciranju najamnina. Pomogli smo u sanaciji dimnjaka i isplatili svima koji imaju stradale objekte jednokratnu naknadu od 5000 kuna – rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić istaknuo je kako se najprije krenulo s nužnim sanacijama, pogotovo krovišta kako bi se spriječile daljnje štete.

– Do sada je prijavljeno oko 600 objekata, a statičari u Pokupskom još uvijek obilaze sela. Među pregledanim objektima 50 ih je dobilo crvenu, a 150 žutu naljepnicu – rekao je Škrinjarić. Samo 14 kilometara od epicentra potresa nalazi se Kravarsko u kojem je, prema riječima načelnika Vlade Kolarca, stradalo 500 od ukupno 630 domaćinstava. Prisjećajući se prvih dana nakon potresa, načelnik je istaknuo kako je na području općine bilo pedesetak autodizalica, a sama općina naručila je kilometar dimnjaka kako bi se što prije pomoglo mještanima u saniranju štete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije