Novosti Sport Događanja

Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom

18.02.2021. / Ivana Ćurić

Danonoćno čitanje Biblije, 21. Biblijsko bdijenje u Velikoj Gorici započelo je sinoć u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije na čistu srijedu – pepelnicu nakon večernje Mise.

Sveto pismo započeo je čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega nastavili su čitati čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. U homiliji tijekom mise župnik Norbert Ivan Koprivec potaknuo je vjernike na Isusov poziv da milostinju, molitvu i post čine u skrovitosti jer Bog koji vidi uzvratit će.

-Milostinja, molitva i post tri su vjernička napora ili djela kao izraz unutarnjeg obraćenja. U molitvi zahvaljuj, kroz post daj više prostora Bogu jer On je prvi a ne moji prohtjevi. Milostinja me uči dijeliti s drugima i uči da ne budem navezan na stvari. Molimo Gospodina da nam pomogne živjeti iskreno te kako bismo izabrali i odlučili se za ono što je Bogu milo i što će ga proslaviti. Lijepo je da korizmu već po dvadeset i prvi put započinjemo Biblijskim bdjenjem. Neka nam ovogodišnje bdjenje bude poticaj da Božju riječ slušamo, po njoj živimo i time još više slavimo Boga-poručio je župnik Koprivec.



Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Večernje Mise u 18:30 tijekom pet dana predvodit će u četvrtak vlč. župnik Koprivec, a propovijedat će đakon na službi u župi Matija Slišković; u petak vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josipa u Zagrebu; u subotu vlč. Marko Golek, upravitelj župe Sv. Stjepana u Botincu; u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Tomislav Medić, župni vikar. Prije večernjih Misa vjernici imaju priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 27. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19.30 sati koju će predslaviti mons. Ivan Miklenić, kanonik. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

(S. Kirinić Grubić/S. Nikolić)

Galerija slika

Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom Biblijsko bdijenje otpočelo 21. godinu zaredom

Podijeli