Novosti Sport Događanja

[FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…"

21.02.2021. / Petar Brnada

Odgojno-obrazovna skupina pod nazivom 'Lavići' iz eko dječjeg vrtića Ciciban Velika Gorica u četvrtak je oko jezerca u Parku dr. Franje Tuđmana postavila hranilice za ptičice kako bi u ovim hladnim, zimskim danima pomogli velikogoričkim ptičicama osiguravajući im hranu.

Lavići iz Cicibana i inače se kontinuirano bave eko temama te temama održivog razvoja na nivou i obimu primjerenoj dobi djece, a imajući na umu kako je rana dječja dob najoptimalniji period unutar kojeg osoba formira svoju osobnost kroz usvajanje navika, vrijednosti, uvjerenja i obrazaca ponašanja što će u odrasloj dobi biti temelj za izgradnju cjelokupnog života pojedinca, jasna je nezamjenjivost te bitnost pozitivnih utjecaja koje smo dužni osigurati djeci, ističu iz vrtića.

-Djeca najbolje uče čineći, djelujući u neposrednom osjetilnom svijetu, u interakciji sa svojim okruženjem. Ukoliko želimo da djeca što bolje razumiju svijet koji ih okružuje te usvoje pozitivan stav prema istom bitno je da im omogućimo da djeluju u tom svijetu te ga dožive što dublje i što osobnije. S tom nakanom i uz tu nit vodilju, djeci u odgojno-obrazovnoj skupini Lavići pokušavamo što zornije, holističkim pristupom približiti svijet u kojem odrastaju dajući im dimenziju i poziciju aktivnog sudionika, na što imaju pravo, stvarajući situacije da djeca razviju pozitivne navike i emocije kako bi odrasli u aktivne i odgovorne građane koji će znati prepoznati svoju važnost u očuvanju prirode za buduće generacije- rekla nam je mag.praesc.educ Suzana Rajković iz Cicibana.

Dolaskom zime osvijestili su činjenicu da je potrebno pomoći ptičicama osiguravajući im hranu kako bi što lakše istu preživjele te su stoga izradili hranilice za ptice reciklirajući materijale. Kako priča Rajković, ostvarili su suradnju s roditeljima, ali i širom zajednicom u nabavci raznog sjemenja i zrnja te su postavili hranilice za ptice u vrtićko dvorište.

-Usvojili smo razne pjesmice i igre s pjevanjem s temom ptica, čitali priče i basne, slikali i izrađivali ptičice, pisali i crtali perom, susreli se s prekrasnim paunovim perjem, izrađivali fašničke maske vrapčiće, ugostili smo dvije papigice, izrađivali hranilice za ptice, promatrali smo ptice u vrtićkom dvorištu dalekozorom, gledali edukativne video sadržaje, ali i sadržaje u enciklopedijama, časopisima, knjigama i slikovnicama, učili i igrali se kroz izrađene igre memory, puzzle, pokrivaljke, radne listove, a sve kako bismo što bolje upoznali i razumjeli svijet ptica- otkrila je Rajković.

Kako djeca vole s roditeljima prošetati i boraviti na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici zamijetili su da i tamo ima mnogo ptičica kojima je potrebna njihova pomoć.

-Podržavajući dječje logičko zaključivanje, njegujući i podržavajući njihovu empatiju za životinjski svijet koji ih okružuje te uvažavajući njihove ideje i zamisli, obratili smo se i dobili dopuštenje iz resornog odjela Grada Velike Gorice da zajedno s djecom postavimo, na ranije navedenoj lokaciji, izrađene od recikliranog materijala hranilice za ptice- zaključila je Suzana Rajković.

Galerija slika

[FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…" [FOTO] 'Lavići' iz Cicibana na Tuđmancu postavili hranilice za ptičice: "Djeca najbolje uče čineći…"

Podijeli