Novosti Sport Događanja

Pridružite se predavanju Mateja Perkova: "Planina mi je najdraža škola"

22.02.2021. / Ivana Ćurić

„Planinarenje je najljepši hobi na svijetu!“ kaže Matej Perkov, strastveni planinar koji je nedavno izdao knjigu pod nazivom "Planina mi je najdraža škola" i održat će predavanje goričkoj publici na temu planinarenja s djecom.

U svom izlaganju Matej će objasniti zašto je planinarenje odlična rekreacijska aktivnost koja pokreće ne samo klince, nego i cijelu obitelj, te koji su poučni elementi u ovom hobiju koji neminovno ljude motiviraju na putovanje u kojem će upoznati svoju domovinu. Klincima je svaka planina velika poput Himalaje, a svaki odlazak u prirodu avanturističko istraživanje u kojem mogu vidjeti i naučiti mnogo toga što je sastavni dio njihovog nastavnog gradiva u školama. Planina je klincima ipak najdraža škola, a razdoblje pandemije korona virusa pamtit ćemo i po tome što su, u nedostatku sadržaja u urbanim sredinama, roditelji sa svojom djecom masovno pohrlili u okrilje planina i pronašli jedan novi svijet kojeg nisu bili odviše svjesni, iako su znali da u okolici njihovog doma tako nešto postoji.

Suvremeno doba prikovalo je djecu za male ekrane i udaljilo ih od druženja s vršnjacima, a kretanje i igranje u prirodi postali su potreba i prioritet u njihovu odgoju. Mnoga djeca su upravo zbog ovakvih izleta počela odrastati kao planinari koji svoje djetinjstvo provode po planinskim vrhovima, skupljaju žigiće i svojim prijateljima u školi uzbuđeno prepričavaju pustolovine koje je nemoguće doživjeti u gradu.

U sklopu predavanja Matej će ukratko predstaviti svoju knjigu "Planina mi je najdraža škola" u kojoj će na 160 bogato ilustriranih stranica klinci i njihovi roditelji uživati u vrckavim tekstovima koji ih upoznaju s poviješću planinarstva, osnovnim stvarima koje treba znati o planinarskoj opremi, te koliko nam je važna prirodu koju moramo očuvati. Putovanje je efikasan način učenja, a planinarenje izvrsna rekreacijska aktivnost prikladna za ljude svih dobi, jedan divan sport u kojem svatko može sudjelovati prema svojim željama i mogućnostima. Mali planinari koji jedva čekaju vikend da odu na neki izlet reći će vam da je planina njihova najdraža škola!

Matej Perkov je 37-godišnji visokogorski planinar koji je zavolio brda od malih nogu iako je iz ravničarske Podravine, te je obišao sve planine Hrvatske i sudjelovao u brojnim ekspedicijama. Održao je preko 200 predavanja u školama i vrtićima diljem Hrvatske, nastojeći mladima prenijeti avanturistički duh i ljubav prema planinama.

Predavanje možete pratiti u subotu, 27. veljače, u 12 sati putem poveznice OVDJE.

Podijeli