Novosti Sport Događanja

Stožer o detaljima popuštanja mjera: Kafići će raditi do 22 sata, puštanje glazbe nije dopušteno...

26.02.2021. / Petar Brnada

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije pojasnio je detalje najavljenog popuštanja mjera koje nas čeka od 1. ožujka, odnosno pravila prema kojima će moći raditi terase ugostiteljskih objekata.

Ministar Davor Božinović potvrdio je da je dopušteno svim ugostiteljskim objektima da uslužuju goste na otvorenim terasama, naravno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Kazao je Božinović da će radno vrijeme moći biti od 6 do 22 sata. Raditi mogu samo otvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata, a ako terase imaju pleksiglase, oni se moraju razmaknuti da zrak može strujati.

Što se tiče propisanog razmaka, udaljenost među gostima koji nisu iz istog kućanstva mora biti minimalno 1,5 metara kada je riječ o stolcima, dok stolovi moraju biti udaljeni 3 metra jedan od drugog.

Božinović je potvrdio i da se ovisno o veličini terase izračunava najveći broj korisnika koji istodobno mogu biti na terasi, a taj broj treba biti jasno vidljiv svima. Zatvoreni dio ugostiteljskog objekta može se koristiti samo za odlazak na toalet uz nošenje maske.

Uz to, Božinović je kazao kako nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu kako gosti ne bi glasno pričali i tako potencijalno povećavali mogućnost širenja zaraze, dodavši kako su to više puta do sada obrazložili.

Treninzi u zatvorenom

Od 1. ožujka najavljeno je i ponovno treniranje u zatvorenim prostorima koje će se održavati također uz epidemiološke mjere. Propisano je da dvorane moraju biti redovno provjetravane, a po osobi mora biti osigurano najmanje 20 metara kvadratnih, kazao je Božinović.

Dozvoljeni su samo treninzi bez kontakata među sportašima dok se drugi treninzi poput primjerice nogometa mogu održavati, no na način da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Propisano je i da nakon treninga treba čistiti dvoranu i rekvizite te prozračiti cijeli prostor. Što se tiče svlačionica i tuševa preporuka je da se ne koriste. Ukoliko je to nužno, u svlačionicu ne bi trebale istovremeno ući više od dvije osobe.

 

Foto: Ilustracija

Podijeli