Novosti Sport Događanja

Puno prašine oko novog reciklažnog dvorišta: Građani brinu oko buke, neuređenih cesta i prometne gužve

26.02.2021. / Petar Brnada

Preseljenje velikogoričkog reciklažnog dvorišta kod sajmišta, odnosno izgradnja novog tristotinjak metara južnije od stare lokacije, zabrinulo je građane koji žive u neposrednoj blizini. Svoju zabrinutost odlučili su iskazati i kroz peticiju koju su pokrenuli prije nekoliko dana, a sve prvenstveno iz razloga što je, kako navode, nedostatka komunikacija o investiciji koja će utjecati na život u ovom dijelu Kurilovca.

Samom peticijom traže postavljanje visoke ograde oko novog reciklažnog dvorišta kao i bukobran, ali i uređenje okolnih prilaznih ulica. Iako će se do reciklažnog dvorišta izgraditi novi prilaz s obilaznice, već sada je jasno da će dvorište biti izgrađeno prije nove prometnice, svjesni su mještani.

-Mi građani gradske četvrti Kurilovec tražimo postavljanje ograde visoke dva metra i bukobrana oko novog reciklažnog dvorišta. Reciklažno dvorište gradi se u neposrednoj blizini obiteljskih kuća usred našeg naselja, a građani Kurilovca ni na koji način nisu bili upoznati s izgradnjom reciklažnog dvorišta- navode u peticiji.

Što se po tom pitanju planira poduzeti te kako Grad Velika Gorica nastoji zaštititi stanare Horvatove ulice te Ulice Boška Kiričića od neželjenih pogleda, buke i prašine provjerili smo u Gradskoj upravi.

U odgovoru koji smo dobili iz Grada navode kako su im pokretanjem izgradnje pristupili građani sa susjednih nekretnina i izrazili svoju zabrinutost zbog potencijalne buke za koju pretpostavljaju da će dolaziti sa novog reciklažnog dvorišta.

-U postupku razmatranja mogućnosti kako otkloniti bojazan građana odlučilo se dodatno zaštiti prostor te uz ogradu predviđenu u projektu, sukladno prostorno planskoj dokumentaciji, susjedne obiteljske kuće dodatno odvojiti sadnjom drveća između reciklažnog dvorišta i kuća, budući da je drveće najbolja zaštita ne samo od sunca, već i od buke - rekli su nam iz Grada kako se radi o dodatnoj mjeri na već projektirane mjere uređenja prostora.

Uz to su dodali da se dodatno razmatra i mogućnost postavljanja edukativnih panoa, no ističu da to ovisi o kvadraturi slobodnog prostora te mogućnostima postavljanja navedenih objekata sukladno odredbama podzakonskih akata. Sami projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, ukoliko će vremenske prilike to dopuštati, trebao bi biti završen do kraja svibnja ove godine.

No buka i potencijali mirisi nisu najveći problem susjeda. Žale se, naime, i na neuređene ceste koje okružuju novo reciklažno dvorište, a koje bi mogle donijeti puno veće probleme od buke.

-Tražimo da se uredi Horvatova ulica od križanja s ulicom Stjepana Fabijančića Jape do križanja s Ulicom Boška Kirinčića te da se asfaltira makadam od Horvatove ulice do Ulice Ivana Gorana Kovačića. Ako se Horvatova ne uredi nastat će prometni kolaps jer se očekuje povećani promet. Makadamski put izvor je prašine koje će biti još više nakon što se otvori reciklažno dvorište- kažu autori i potpisnici peticije.

Makadam na potezu od kraja Horvatove ulice pa do Ulice Ivana Gorana Kovačića već je godinama veliki problem za građane koji žive u blizini, a posebice tijekom ljetnih mjeseci. Nisu rijetki prizori jurnjave ili driftanja po makadamskom putu koji sa sobom u dvorišta, kuće i automobile stanara donesu oblake pune zemlje i prašine. Povećanom cirkulacijom prometa koja se očekuje s otvorenjem reciklažnog dvorišta u zraku će biti još više prašine, brinu mještani.

Iz Grada Velike Gorice odgovorili su nam da je uređenje okolnih cesta uz reciklažno dvorište svakako u planu. S obzirom da će reciklažno dvorište biti otvoreno puno prije završetka ceste koja će Kirinčićevu spojiti s Ulicom 153. brigade HV-a (prometnica D-31), kao prioritet se nameće rekonstrukcija upravo Kirinčićeve ulice kojom će i stizati najviše vozila. Naime, cesta koju je potrebno izgraditi na potezu Kirinčićeva-Ulica 153. brigade, u nadležnosti je Hrvatskih cesta s kojima je potrebno dogovoriti projekt pa krenuti u realizaciju. Rečeno nam je da je u planu i asfaltiranje spomenutog makadama, no precizne datume nismo dobili. 

-Kurilovčani ne žele biti građani drugog reda. Mi plaćamo porez i prirez kao i svi Velikogoričani i imamo pravo na iste uvjete života kakvi priliče jednom gradu kao što je Velika Gorica. A to znači život bez nesnosne buke, prometnih gužvi i neugodnih mirisa koji će utjecati na naše živote i živote naše djece- odlučni su Kurilovčani.

Podijeli