Home Gospodarstvo ODLUČENO JE: Ovo je maksimalna godišnja visina naknade za gradske vijećnike

ODLUČENO JE: Ovo je maksimalna godišnja visina naknade za gradske vijećnike

Jedna od točaka dnevnog reda na 25. sjednici Gradskog vijeća bio je i Prijedlog Odluke o utvrđivanju naknade članovima Gradskog vijeća i članovima stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Nakon aktualnog sata su na 25. Sjednici Gradskog vijeća krenule točke dnevnog reda. Početak je bio usvajanje promjena Statuta Grada Velike Gorice. Glavne promjene su smanjenje broja članova Gradskog vijeća koje bi sada imalo 27 vijećnika te određena visina naknade koja se može isplatiti vijećniku.

Također, Grad Velika Gorica će od sada imati samo jednog zamjenika gradonačelnika. Propisana je i obveza javnog objavljivanja informacija o trošenju proračunskih sredstava na mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

Treća točka na dnevnom redu bila je Prijedlog Odluke o uvođenju mjera za pomoć gospodarskim subjektima Grada Velike Gorice pogođenim posebnim okolnostima uzrokovanih pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. U vezi ove točke je klub SDP-a održao tiskovnu konferenciju. Navode kako su oni taj prijedlog davali ranije te smatraju da vladajući to sada okreću u svoju korist, kako kažu, prije lokalnih izbora. Oporba je napomenula kako je potrebno čim prije reagirati i pomoći kako god je moguće našim gospodarstvenicima. Slošjeka je tako i zanimalo odakle stižu novci za poduzetnike ukoliko nije bilo rebalansa. HSP je podržao mjere te je Maslać napomenuo kako je s time potrebno ići što prije jer isplate kasne. Mjera je prihvaćena s 24 glasa za uz jedan suzdržani glas.

Četvrta točka bila je Prijedlog Odluke o utvrđivanju naknade članovima Gradskog vijeća i članovima stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. U tom prijedlogu se navodi kako neto naknada na godišnjoj razini u gradovima s više od 60 tisuća stanovnika ne smije iznositi više od 13 tisuća kuna neto po članu predstavničkog tijela. Propisano je i da naknada za predsjednika predstavničkog tijela smije biti uvećana za najviše 50%, a podpredsjednicima 30% od pripadajuće naknade za vijećnika. “Želim napomenuti da naknadu dobivamo svaki mjesec i da bi sjednice trebale biti svaki mjesec, a s obzirom na to da se održavaju svaka tri mjeseca, one bi trebale biti tako raspoređene.”, govori vijećnica Karmen Rak. Slično navodi i Šembera koji navodi kako bi naknada trebala ići po dolascima te da je to jedino pravedno prema onima koji dolaze, ali i prema građanima. Jakovljević napominje kako smatra da je potrebno još smanjiti naknade. Prijedlog je prihvaćen s 23 glasa za te jednim suzdržanim glasom.

Točka peta bila je Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća jedinica mjesne samouprave. Reakciju na to imala je vijećnica Karmen Rak koja navodi kako bi članovi mjesnih odbora trebali biti oni koji zaista žele raditi te da je potrebna bolja komunikacija između mjesnih odbora i Grada. Također navodi da politička situacija ne bi trebala biti razlog zašto su neke mjesne samouprave zanemarene te kako su sastanci Grada i mjesne samouprave nužni za dobru komunikaciju i rad.

Više o točkama dnevnog reda i njihovim usvajanjima uskoro.