Novosti Sport Događanja

Ciklorejting prije izbora i u Velikoj Gorici: Biciklisti, koga biste vi za gradonačelnika? Ispunite anketu!

05.03.2021. / Maja Peranić

Sindikat biciklista iz Zagreba pokreće nacionalni projekt Ciklorejting, u povodu lokalnih izbora u svibnju ove godine. Provest će anketiranje kandidata za gradonačelnike u 16 hrvatskih gradova među kojima je i Velika Gorica, a kroz nekoliko krugova istražit će rejting kandidata s obzirom na njihove programe i politike na temu održivog prometa. Istraživanje bi građanima trebalo pružiti sliku kako stoje gradonačelnički kandidati kada su u pitanju njihove politike vezane uz pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz.

-Mnogi europski i svjetski gradovi su u protekloj pandemijskoj godini proširili pješačke zone i povećali biciklističke koridore te pojačali protok javnog gradskog prijevoza kako bi se omogućilo lakše održavanje fizičke distance, ali i povećala kvaliteta zraka i kvaliteta života opće populacije. Gdje su tu hrvatski gradovi i koja ih budućnost čeka najbolje je provjeriti nadomak lokalnih izbora. Jedno je sigurno - u nekim će gradovima doći do promjene-ističu iz Sindikata biciklista.

Stoga su na svojoj web stranici objavili ankete za 16 hrvatskih gradova, među njima i za Veliku Goricu kako bi se građani mogli izjasniti jesu li im politike održivog prometa važne za njihov grad te za kojeg kandidata smatraju da ih promovira.

-Pozivamo građanke i građane Zagreba, Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Vukovara, Vinkovaca, Pule, Bjelovara, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Karlovca i Siska da ispune kratku anketu i anonimno se izjasne za kojeg kandidata bi glasali ako im je tema održivog prometa jedna od najvažnijih politika u njihovom gradu. Anketa je otvorena do ponedjeljka 8.3. u ponoć- izjavili su iz Sindikata biciklista.

Anketu za svoj grad možete pronaći OVDJE.

Iz Sindikata biciklista poručuju kako će do lokalnih izbora u nekoliko krugova mjeriti rejting političara u svih 16 gradova, s obzirom na temu održivog prometa.

Također, budući da se već mnogo kandidata i kandidatkinja izjasnilo i najavilo moguću kandidaturu u ovih 16 gradova, u sljedećih nekoliko dana Sindikat biciklista će anketirati i njihova stajališta te provjeriti imaju li u svojim političkim programima obrađene teme koje se tiču politika održivog prometa i načina kretanja, naravno s naglaskom na bicikliranje.

Sindikat biciklista je volonterska udruga iz Zagreba koja se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Projekt Ciklorejting sufinanciran je od strane Global Alliance of NGOs for Road Safety, a u provedbi pomažu razne lokalne udruge i pojedinci iz obuhvaćenih gradova.

Podijeli