Novosti Sport Događanja

Godine bez obećanih ušteda: Ugradili im razdjelnike bez balansiranja ventila i ne smatraju to svojim problemom

05.03.2021. / Ivana Ćurić

Prošle godine Inicijativa za bolju Goricu u suradnji s Gradom pokrenula je pilot projekt na dijelu zgrade, Matije Magdalenića 10-14. Tim pilot projektom, obuhvaćen je bio pregled razdjelnika i kompletne opreme koja je ugrađena od strane tvrtke Brunate, kao i razgovor odnosno edukacija korisnika, te podešavanje sustava grijanja. Izvještaj je bio razočaravajuć i otkrio zašto svih ovih godina stanari nisu ostvarili uštedu, niti imali ugodno tople stanove.

Na poziv Inicijative tvrtka Energo Riteh iz Zaprešića pregledala je Brunatinu ugrađenu opremu u 63 od 66 stanova obuhvaćeno u ovom pilot projektu, a rezultati izvida bili su, malo je reći, razočaravajući: regulatori u toplinskoj stanici nisu podešeni i neaktivirani su, svi termostatski ventili u stanovima su nepodešeni, nisu podešeni ni regulatori protoka, a u suterenskim stanovima su tako montirani da je na istima moguće procurenje...Rezultati svega toga je da se u zgradama cijelo to vrijeme trošila velika količina toplinske energije zbog smanjene snage radijatora, zatim je dio korisnika slabije platežne moći odustajao od radijatorskog grijanja čime se još dodatno opterećivalo druge korisnike, uz to uvjeti su bili pogodni za razvoj crne pljesni, te je bio minimaliziran prijenos topline s radijatora na prostor konvekcijom, pa se toplina osjećala samo u njegovoj blizini i na kraju sve skupa je rezultiralo nezadovoljstvom korisnika, u ovom slučaju goričkih stanara zbog nerealiziranih potencijala za postizanje očekivane uštede.

Iz Brunate tvrde: Namještanje nije potrebno! Inicijativa se pita: Koliko još stanara ne ostvaruje obećane uštede?

Nakon što je većinanedostataka ispravljena stanje se u navedenim stanovima popravilo nabolje. Povećana je učinkovitost centralnog sustava grijanja u ovim zgradama, a samim time povećana je ugoda stanovanja te ušteda toplinske energije zbog bržeg postizanja traženih sobnih temperatura u stanovima, a predloženo je još par zahvata  koje treba doraditi da bi zatečeni problemi u potpunosti bili otklonjeni.

Nakon ovakvih rezultata održan je sastanak u toplinskoj stanici druge zgrade, na adresi Matije Magdalenića 4-8 na kojem su bili predstavnici tvrtke Brunata koja je ugrađivala razdjelnike, predstavnik GSG-a, Hrvoje Senegović ispred Inicijative, direktor tvrtke Energo-RiTeh te predstavnik treće tvrtke pozvane od strane Brunate.

-Pilot projekt je pokazao kako zapravo balansiranje nije nikad napravljeno, barem kada je navedena zgrada u pitanju, ali je uredno naplaćeno. Zatražili smo pisani dokaz da je ta usluga i izvršena, ali po riječima predstavnika Brunate, tako nešto ne postoji. Budući da ljudi iz Brunate tvrde kako za ovakve tipove zgrada, male zgrade do  4 kata, prednamještanje termostatskih ventila nije potrebno, već se balansiranje sustava vrši iz podstanice, postoji osnovna sumnja da nisu niti jednu zgradu koja ima do četiri kata zaista balansirali iako su kroz sufinanciranje za taj dio posla plaćeni-izjavio je Hrvoje Senegović, jedan od suosnivača Inicijative građana "Za bolju Goricu".

Očekuju potporu Grada

Dodao je kako pri radovima ugradnje razdjelnika 2013. godine napravljeni propusti zbog kojih građani cijelo vrijeme imaju niz problema, od pothlađenih stanova visokih računa, teškog postizanja viših temperatura u stanu...U sljedećem koraku nadaju se pomoći iz Grada Velike Gorice

-Grad je sudjelovao u sufinanciranju ugradnje razdjelnika i opreme za balansiranje 2013. godine, ali to ne funkcionira kako bi trebalo. Budući da se Brunata do danas nije očitovala na zapisnik koji je napravljen, od predstavnika grada tražimo da Grad, kao partner u pilot projektu, pošalje službeni dopis Brunati, te zatraži očitavanje na zapisnik koji im je dan na uvid, kao i na izvještaj koji je išao prema njima vezan za pilot projekt! Svi znamo da je kvaliteta i efikasnost grijanja jedan od velikih problema našeg grada i ovo je prilika da zajedno poduzmemo konkretne mjere kako bi napokon taj problem i riješili-zaključio je Senegović.

Spomenuti izvještaj i zapisnik sastanka s direktorom Brunatom i ostalim sudionicima dobili smo na uvid pa dodajmo za kraj kako su iz Brunate izjavili da "zatečeno stanje balans ventila, koji su bili maksimalno otvoreni, ne smatraju svojim problemom" i smatraju da je bitno postići minimalne projektne uvjete sobnih temperatura, dok se na upit o troškovima stanara zbog sporog postizanja tih temperatura do danas nisu očitovali.

Podijeli