Novosti Sport Događanja

Počinju upisi u prve razrede, poznati termini pregleda za velikogoričke prvašiće

10.03.2021. / Maja Peranić

Počinju upisi djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2021./2022. u škole na području Zagrebačke županije. Iz Županije su objavili informacije vezane za upise i rasporede pregleda koje je potrebno prije njih obaviti, a odnose se na sve škole na području županije pa tako i škole s velikogoričkog područja. Školski obveznici su sva djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih 6 godina.

Prije upisa u prvi razred potrebno je obaviti liječnički pregled u Službi za školsku i sveučilišnu medicinu Ispostave Velika Gorica, a za pregled se potrebno naručiti telefonom na 01/6227555, dok će se utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta provoditi u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djece školskih obveznika za upis u prvi razred ove školske godine u školama na području Velike Gorice te općina Orle, Kravarsko i Pokupsko obavljat će se od 15. ožujka do 2. srpnja, a detaljne informacije dostupne su ovdje.

-Roditelj djeteta koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda dužan je o tome obavijestiti Stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme-ističu iz Zagrebačke županije.

Na liječnički pregled potrebno je donijeti zdravstvenu iskaznicu djeteta, iskaznicu cijepljenja, zubnu putovnicu (izdaje djetetov stomatolog), medicinsku dokumentaciju ako je dijete ima (povijesti bolesti, otpusna pisma i sl.) te ispunjen Upitnik za roditelje. Više informacija o samom pregledu dostupno je ovdje.

Na pregled u školi potrebno je donijeti OIB djeteta.

Za dijete koje će do kraja tekuće godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik, roditelj može najkasnije do 31. ožujka tekuće godine podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u ispostavi prema mjestu stanovanja za uvrštavanje djeteta na popis školskih obveznika.

Svom zahtjevu roditelj je dužan priložiti: rodni list i uvjerenje o prebivalištu za dijete te mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta. Za prijevremeni upis u prvi razred za dijete se obavezno provodi psihološko testiranje.

-Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi svoje mišljenje na temelju neposrednog pregleda djeteta, razgovora s roditeljem, pojedinačnih mišljenja članova Stručnog povjerenstva, dostavljene dokumentacija iz predškolske ustanove i dokumentacije drugih ustanova ako je dijete bilo obuhvaćeno procjenom, zdravstvenim, rehabilitacijskim ili drugim postupkom-istaknuli su iz Zagrebačke županije.

Podijeli