FOTO: ŠRU Odra kreće u pojačan nadzor voda i okoliša kojima gospodari

U tome će im pomoći dva zaposlena ribočuvara koja će svakodnevno dežurati od 6 do 22 sata
159582275_2891923274456601_4298352588170052190_n

Športsko-ribolovna udruga Odra najveća je ribolovna udruga na području Zagrebačke županije koja gospodari s nešto više od 500 hektara vode. Područje kojim gospodare ide od željezničkog mosta u Zagrebu do Ruče na području Općine Orle, u što su uključena i sva velikogorička jezera izuzev Vukovinskog jezera. Osim ribolovnom djelatnošću, ova se udruga jako ističe i svojim ekološkim radom i brigom za okoliš, što je prepoznao i Grad Velika Gorica, koji je za potrebe udruge osigurao vozilo Ladu Nivu, kako bim im budući rad bio još kvalitetniji.

-Želimo na ovaj način zahvaliti na svemu što ŠRU Odra radi i čini, pokazujući nam kako se brine za prirodu i svoje jezero. Na taj način pobuđuju svijest da divlja odlagališta postanu naša prošlost. Na nama je da prepoznamo taj aktivizam kako bi naš grad i Turopolje izgledali što bolje, a priroda što netaknutijom- istaknuo je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

ŠRU Odra danas ima oko 800 članova, a pristiglo vozilo pripomoć će im prvenstveno za ribočuvarsku službu.

-Ribočuvarska služba nam je najbitnija, te će ona danonoćno dežurati i obilaziti teren, te nadzirati i zaštitu okoliša, kako bismo smanjili divlje deponije- rekao nam je predsjednik ŠRU Odre Ognjen Cahun.

Predsjednik Cahun tom je prilikom kazao kako su proteklih godina uz sportski ribolov veliki naglasak stavili i na okoliš i zdravu priliku, pa su tako pokrenuli i akcije “Od izvora do mora” pod organizacijom Coca Cole, gdje je ŠRU Odra osvojila prvo i treće mjesto.

-Osim toga imamo i našu akciju koja je pod sponzorstvom Grada “Zelenu čistku”, koja će se održati i ove godine. Osim toga ova će akcija biti popraćena i nizom drugih akcija, stoga ćemo Zelenu čistku proširi na sva naša jezera, s MO Novo Čiče i lokalnim udrugama pokušat ćemo napraviti šetnicu i biciklističku stazu koja bi povezala ovaj dio Čiča s Gorica Staklom. Tu bi očistili cijelu trasu i otvorili jezero za naše mještane, a osim toga tu je i akcija gdje bi s roniocima radili podzemno čišćenje jezera. Sve ćemo završiti akcijom u lipnju, u kojoj ćemo vjerujem predstaviti novi brend jezera. Intencija nam je surađivati s djecom iz osnovnih škola gdje želimo da nam djeca daju svoj prijedlog izgleda jezera i njegov naziv- otkrio nam je Cahun, koji vjeruje kako će kroz nekoliko godina i na našim jezerima biti kamp.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija