Novosti Sport Događanja

Hrvatski sabor kulture o diskriminaciji kulturno-umjetničkih udruga spram sportskih

19.03.2021. / Ivana Ćurić

Hrvatski sabor kulture obavjestio je širu javnost i svoje članice o zaključcima sjednice koja je održana 17. ožujka, a naglasak je kritik odluka Stožera civilne zaštite RH koje dopuštaju održavanje sportskih natejcanja u nižim rangovima, dok se kulturno-umjetničkim amaterskim udrugama onemogućava djelovanje.

Priopćenje donosimo u nastavku:

Hrvatski sabor kulture smatra kako je posljednjom Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke Stožera civilne zaštite RH (6. izmjena, stupila je na snagu 13. ožujka 2021.) kojom je i nadalje obustavljeno održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge.

S druge pak strane, istom Odlukom dopušteno je održavanje amaterskih sportskih natjecanja na otvorenom što uz dopušteni trening amaterskih sportaša u zatvorenim prostorima postavlja temeljno pitanje jednakosti građana koji se bave amaterskim sportom u odnosu na bavljenje amaterskom kulturom koja je po pitanju održavanja izvedbi, programa, manifestacija te proba u obustavi. Uz spomenuto pitanje jednakosti građana može se postaviti dodatno pitanje razmjernosti i svrhovitosti takve Odluke.

Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj i susjednim zemljama stoga upravo iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija na otvorenom za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama (natjecanja), jer time ne želi doprinijeti širenju bolesti COVID-19.

No, jednako tako smatra da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma kojima je onemogućen rad čim prije dozvoliti održavanje proba svim udrugama kulturnoumjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Daljnje inzistiranje Stožera civilne zaštite RH na diskriminaciji udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge donijet će ovom kulturnom sektoru potpuni slom, a promicanjem dodatnog vremena sve će teža biti obnova njegovog rada, a možda i nemoguća.-stoji u priopćenju kojeg je potpisao tajnik HSK Dražen Jelavić i predsjednik Dejan Buvač.

Podijeli