Novosti Sport Događanja

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Šarene čarape obuli i vatrogasci JVP-a

21.03.2021. / Petar Brnada

Danas, na 21. ožujka, obilježavamo Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD)- datum koji je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Uz brojne pojedince i ustanove koji svake godine podrže obilježavanje ovog dana našli su se i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica koji su i sami danas obukli šarene čarape.

-Obilježavanjem Dana osoba s Down sindromom izražavamo podršku osobama s Down sindromom i pokazujemo koliko je važna integracija tih osoba u društvo i borba za omogućavanje ravnopravnosti koja im pripada- kazali su iz JVP-a.

Podsjetimo, u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u petak navečer otvorena je izložba „Judo je sreća“ koju su zajedničkim snagama iznjedrili Fuji klub osoba s invaliditetom i fotograf Igor Kolarec.

Izložbu koja je dio projekta Judo inkluzija kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Fujijevci su tempirali na dva vrlo zgodna datuma. Međunarodni dan sreće je bio u subotu, a dan osoba s Down sindromom danas, 21. ožujka.

-Upravo zbog toga je Dorijan protagonist naše izložbe! Vječno nasmijan i uvijek dobre volje širi pozitivu gdje god da dođe. Naše društvo treba manje mrguda i više ljudi dobre volje, a mi garantiramo da će fotke s izložbe ugrijati svačije srce. Netko će možda i shvatiti da je sretniji nego što to trenutno misli- kazali su iz Fujija.

Izložbu možete razgledati sve do 26. ožujka.

Podijeli