Novosti Sport Događanja

VG Komunalac započeo s proljetnim radovima: „Do ljeta ćemo zasaditi 30 000 sadnica cvijeća”

21.03.2021. / Redakcija

Dolaskom proljeća naš grad tradicionalno oblači novo cvjetno ruho. Uređuju se zelene površine, dječja igrališta, sadi se novo cvijeće, a o svemu brinu vrijedni djelatnici VG Komunalca. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, Velika Gorica će procvjetati već na samu Cvjetnicu, a do ljeta će se zasaditi 30 000 sadnica novog cvijeća

Proljetnu sezonu ove godine VG Komunalac započeo je radovima na obrezivanju drveća i grmlja te okopavanjem ruža i gredica sa sezonskim cvijećem. Također obilaze sva dječja igrališta na području grada i prigradskih naselja kako bi se na vrijeme izvršili potrebni popravci. Vrši se nadosadnja cvijeća na brojnim lokacijama po gradu te se površine pripremaju za nadolazeću košnju.

-Ovih dana posadili smo 4 tisuće komada maćuhica na raznim lokacijama po gradu. Popravljamo parkovnu opremu, vršimo izmjenu trulih i strganih dasaka na klupama, obnavljamo koševe za smeće, stupiće i drugo, servisiramo fontane kako bismo ih, čim nam vremenski uvjeti to dopuste, pustili ih u rad. Vršimo sanaciju svih zelenih površina nakon zime, šljunčamo staze po parkovima. Sve to radimo prije košnje kako bi sve bilo čisto, uredno i okopano-kaže voditeljica poslovne jedinice održavanja javnih i zelenih površina VG Komunalca, Arijana Mrkonjić.

Dinamika radova ovisi o vremenskim uvjetima, kaže nam voditeljica Mrkonjić, a budući da se zima  ove godine ipak odužila, trava još nije spremna za košnju. S njom se planira početi nakon Uskrsa.

-Pretpostavljam da ćemo iza Uskrsa početi s košnjom. Možda neke lokacije i budu pokošene do Uskrsa, ako se nastave zimski uvjeti u smislu niskih noćnih temperatura minusa koji predviđaju dosta vlage, a ako ne dođe toplo vrijeme ne vjerujem da će trava baš tako brzo krenuti i biti spremna za košnju. Možda neke lokacije pokosimo ranije radi blagdana, ako bude potrebno, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima-ističe voditeljica Mrkonjić.

O vremenskim uvjetima ovisi i uskrsno uređenje našeg grada, no iz VG Komunalca poručjuju kako će Velika Gorica do Cvjetnice zaista procvjetati.

 -Pripremamo se za skoro uskrsno vrijeme i uređenje grada s čime počinjemo ovih dana kako bismo i prije Cvjetnice sve manje više uredili i ukrasili. Izvršili smo nadosadnju maćuhica na ulazu i izlazu iz grada, u Sisačkoj, gdje je naša košarica, pa na izlazu gdje je poculica, kod Milenijskog križa, kružnog toka, u parku dr. Franje Tuđmana-kaže nam gospođa Arijana.

Riječ je o nadosadnji cvijeća koje tijekom zimskih mjeseci strada, a zasađeno je oko 4 tisuće maćuhica, dok sadnja novog cvijeće, ljetnica, kreće početkom svibnja kada će se zasaditi preko 30 000 sadnica salvija, begonija, petunija, tagetusa, veratruma i drugog sezonskog cvijeća.

 -U svibnju se spremamo na sadnju cvjetnica, početkom svibnja, i nadamo se da će sve ostale gredice biti posađene. Bit će preko 30 000 komada posađeno. Kompletno sve cvjetne gredice u gradu. Tako svake godine sadimo u proljeće i jesen. Nešto manje je bilo prošle godine zbog situacije s covidom i mjerama, ali u principu toliko cvijeća svake godine u dva navrata zasadimo-kaže voditeljica Arijana Mrkonjić.

 Osim zelenih površina na području grada, VG komunalac zadužen je i za površine u 50 okolnih naselja. Radovi podrazumijevaju košnju trave, održavanje dječjih igrališta te održavanje bilja. Sa sadnjom će se također započeti u svibnju.

O cvjetnom ruhu našeg grada, javnim i zelenim površinama, gredicama, parkovima i igrališta brine 28 vrijednih djelatnika VG komunalca. Muškarci su zaduženi za košnju, dok pet ženskih djelatnica, uz sve ostalo, daje svoj doprinos estetici našeg grada.

 -Naši djelatnici obavljaju sve kompletne radove održavanja javnih površina, žene jedino ne sudjeluju u košnji. Imamo  dobru ekipu radnika koji su sposobni za svaku vrstu poslova, osim što žene ne kose travu, ali zato „povuku” na drugu stranu. Vrlo važna je ta njihova uloga, glavne su  kod uređenja gredica i sadnje cvijeća, jako puno pridonose tom estetskom izgledu grada-kazala je za kraj Arijana Mrkonjić.

Galerija slika

VG Komunalac započeo s proljetnim radovima: „Do ljeta ćemo zasaditi 30 000 sadnica cvijeća” VG Komunalac započeo s proljetnim radovima: „Do ljeta ćemo zasaditi 30 000 sadnica cvijeća” VG Komunalac započeo s proljetnim radovima: „Do ljeta ćemo zasaditi 30 000 sadnica cvijeća” VG Komunalac započeo s proljetnim radovima: „Do ljeta ćemo zasaditi 30 000 sadnica cvijeća”

Podijeli