Novosti Sport Događanja

Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom

23.03.2021. / Petar Brnada

Sisački biskup Vlado Košić protekle nedjelje pohodio je u potresu stradalu župu Pokupsko. Tom prigodom u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio je misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Franjom Ćukom koji je na početku i pozdravio biskupa te mu zahvalio na podršci i dolasku.

U homiliji osvrnuvši se na današnja čitanja biskup je rekao kako nas ona vidljivo pripremaju za slavlje Uskrsa.

-Zanimljivo kako nas Vazam poučava, na prvi pogled, paradoksu, da je potrebno umrijeti kako bi se živjelo. U Evanđelju po Ivanu čuli smo kako među onima koji su željeli vidjeti Isusa bili su i neki Grci. Spona tog susreta bio je Filip, koji ode i to kaže Andriji, pa oni zajedno kažu Isusu. Na to on nije započeo govor o čudesima koja je činio već im odgovori: Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Pšenično zrno ako ne umrije ono ne donosi roda i zato to zrno prvo mora biti bačeno u zemlji i istrunuti da bi se rodio novi plod i život. To je zapravo Isus koji je dao svoj život za nas i umro za naše spasenje. On nadalje kaže: Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac… Isus nas zapravo sve poziva na takav jedan život i stav pred životom da se ne bojimo kušnji i trpljenja pa ni same smrti. Ove kušnje oko nas, pandemija, potres i druge nevolje pripremaju nas da bismo i sami bili sposobni i sebe se odreći i živjeti ne egoistično i sebeljubno već misleći na Boga i na bližnje- rekao je biskup te poručio ako tako živimo život ispunjen ljubavlju onda ćemo biti spremni na novi život nebeski.

Sisačka biskupija prenosi da je biskup upozorio i na to kako često u našem životu znamo biti zabavljeni samo samim sobom i svojim zemaljskim svakodnevnim poslovima.

-Tada bismo mogli reći, kao što smo čuli u čitanju iz proroka Jeremije, da nam je potrebno novo srce i novi duh. To je zato kako ne bismo bili samo ljudi ove zemlje i kako ne bismo bili zaljubljeni u prolazno, nego da se srcem koje nam Bog želi dati duhovno zagledamo i u sebe i u bližnje i čitav svijet. Možemo reći da nas Bog upozorava i po ovim događajima da nisu za naš odnos prema Bogu najvažnije zgrade pa bile one nama ne znam kako drage, umjetnički ukrašene i bitne, pa bile one i crkve gdje se Bogu molimo. Ako se iskreno Bogu molimo i u skromnoj kolibi to može biti Bogu draže nego da to činimo u zlatu optočenoj crkvi gdje tražimo svoju slavu i interese. Možda nas Bog želi iskušati da stavimo prave stvari na pravo mjesto. Sjećam se kako je to znao reći pokojni kardinal Franjo Kuharić: ako staviš Boga na prvo mjesto, onda je sve na svom mjestu- kazao je Košić koji se nakon mise zadržao u razgovoru s vjernicima, a na kraju je u pratnji župnika i zauzetih vjernika razgledao i teško oštećenu župnu crkvu Uznesenja BDM.

Nakon Pokupskog biskup je obišao i gradilište crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom gdje će sljedećeg tjedna započeti zadnja faza uklanjanja u potresu strušene crkve. Tom prigodom susreo se i sa župnikom vlč. Sinišom Blatarićem kojem je predao misnicu, dar zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića ovoj župi.

Foto i izvor: Sisačka biskupija

Galerija slika

Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom Biskup Košić pohodio stradalu župu Pokupsko, obišao i gradilište crkve u Kravarskom

Podijeli