Novosti Sport Događanja

Godina dana koronavirusa u Gorici: Zarazilo se više od 4200 osoba, doznajemo i koliko je testiranja obavljeno

25.03.2021. / Petar Brnada

Na današnji dan, 25. ožujka 2021. godine, navršava se točno godinu dana otkako su u Velikoj Gorici zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Nakon što je iz Italije mjesec dana ranije stigao prvi zaraženi muškarac, mlađi hrvatski državljanin koji je od 19. do 21. veljače 2020. godine boravio u Milanu te je bio hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, virus se počeo širiti Hrvatskom, pa tako više nije bilo upitno hoće li COVID-19 stići i do našega grada, već kada će stići.

A stigao je upravo na današnji dan, 25. ožujka 2020. godine, kada su u Velikoj Gorici potvrđene dvije pozitivne osobe koje su se tada nalazile u kućnoj izolaciji. Bila je riječ o osobama mlađe i srednje dobi. U danima koji su slijedili virus se širio velikogoričkim krajem, a ministar zdravstva Vili Beroš još 11. ožujka donio je odluku o proglašenju epidemije koronavirusa.

Prve Odluke Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 19. ožujka 2020. godine s kojima je na snagu stupio čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom. Tim odlukama zabranjena su javna okupljanja kao i sportski događaji. Zatvoreni su nam kafići i restorani te većina prodavaonica osim prehrambenih i ljekarni, te rad sportskih i rekreacijskih centara. Društveni život zapravo je stao, crkve su morale zatvoriti svoja vrata, sportaši su napustili dvorane i terene, kulturna događanja su otkazana, a na snagu je nastupila i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

S porastom broja novih slučajeva i sve većom potrebom za testiranjima, na području županije Dom zdravlja Zagrebačke županije uspostavio je tri takozvane izdvojene COVID 19 ambulante među kojima je i jedna u velikogoričkoj Ispostavi (za područje Velike Gorice i Jastrebarskog).

COVID ambulanta u sklopu ispostave Doma zdravlja Velika Gorica s uzimanjem briseva i to na drive-in principu krenula je 3. travnja. Zbog poboljšanja epidemiološke slike ambulanta je zatvorena 1. lipnja no krajem ljeta, odnosno početkom rujna, s obzirom na sve veći broj zaraženih na području ispostave Doma zdravlja Velika Gorica i sve intenzivniji interes građana za testiranjem, COVID-19 ambulanta ponovno je uspostavljena te na istome mjestu stoji i danas.

Upravo tih rujanskih dana u prosjeku se dnevno testiralo 20-40 građana. Uzimanje briseva odvijalo se svakog radnog dana od 8 do 12 sati, a svi uzorci potom su se nosili u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Rockfellerovoj u Zagrebu. Kao i u ostatku Hrvatske, krajem 2020. godine snažno je rastao pritisak na goričku COVID-19 ambulantu u kojoj se višestruko povećavao broj testiranja pa je tako s vremenom dosegnuta brojka od čak 160 uzetih briseva dnevno. Prema službenim informacijama ispostave Doma zdravlja Velika Gorica, u COVID ambulanti u našem gradu testirano je gotovo 9500 ljudi među kojima su, naglasimo još jednom, Velikogoričani i Jaskanci.

Konkretno, u travnju 2020. godine kada je i prvi puta otvorena COVID-19 ambulanta za uzimanje briseva te u svibnju iste godine, dnevno je testirano 40-ak građana što kroz spomenuta dva mjeseca daje brojku od ukupno 1600 provedenih testova. Kao što smo i spomenuli, nakon zatvaranja COVID ambulante početkom lipnja, brisevi se u Gorici nisu uzimali sve do rujna 2020. godine kada je virus ponovno uzeo maha.

Tako je u 9. mjesecu obavljeno 583 testiranja, u listopadu 1018, u studenom 1603, a u prosincu 1982. Broj provedenih testiranja ponovno je opao u siječnju 2021. godine kada je u Gorici uzet 651 bris, no brojka je ponovno skočila već u veljači kada smo testirali 1026 osoba. U ožujku, odnosno mjesecu koji je na isteku, za sada je testirana 991 osoba, a s obzirom da se u posljednje vrijeme ponovno dnevno testira više od 100 građana, iz Doma zdravlja nam kažu kako je sasvim izvjesno da će konačna brojka testiranih u ovom mjesecu prijeći 2000.

Pozitivni testovi

U ovih godinu dana, konkretno od prvih slučajeva zaraze u Gorici pa zaključno s današnjim danom, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području grada Velike Gorice i okolnih općina – Pokupsko, Kravarsko i Orle pozitivno je bilo 4231 osoba.

Što se tiče brojke preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, iz Zagrebačke županije odgovorili su nam da županija nema opću bolnicu već se gotovo svi pacijenti s područja županije u slučaju potrebe hospitaliziraju u jednoj od zagrebačkih bolnica. Temeljem podataka iz bolnica, kažu iz Županije, svakodnevno se objavljuju podaci o broju hospitaliziranih i umrlih pacijenata za područje grada Zagreba, a u tim podacima sadržani su i oni koji se odnose na stanovnike Zagrebačke županije.

-Podatke o umrlima koje svakodnevno objavljuje Zagrebačka županija dobivamo od Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije dok oni te podatke dobivaju od obiteljskih liječnika i mrtvozornika (uglavnom je riječ o ljudima koji su preminuli kod kuće ili u staračkim domovima). Prema podacima kojima raspolažemo na području Velike Gorice i okolnih općina od početka pandemije do danas preminulo je 18 osoba- rekli su nam iz Županije.

No iz Zavoda za javno zdravstvo odnosno njihove službe za epidemiologiju kazali su nam da je taj broj sigurno veći i da ga je vrlo teško procijeniti. Tu tezu potvrđuju i naši podaci koje smo dobili od voditelja uslužne jedinice Groblja Velike Gorice 31. prosinca 2020. godine o broju ukopa u protekloj godini.

Podaci su tada pokazali da je samo u posljednja dva mjeseca 2020. godine koronavirus odnio život 60 Velikogoričana, a još sedam umrlo ih je početkom pandemije između ožujka i lipnja ove godine.

Navedimo na kraju da upravo danas, godinu dana od pojave prvih slučajeva u našem gradu, Velika Gorica ponovno bilježi veći broj novozaraženih osoba- njih 39, dok susjedna općina Orle ima dva nova slučaja zaraze. U Zagrebačkoj županiji u odnosu na podatke od jučer potvrđeno je ukupno 145 novih slučajeva, a kako smo pisali prošli tjedan po prvi puta nakon 28. siječnja 2021. godine, Zagrebačka županija 18. ožujka ponovno je brojala više od stotinu novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

S obzirom na velike probleme oko distribucije cjepiva u EU, odnosno činjenicu da se cijepljenje odvija puno sporije nego je to bilo planirano, te ponovno značajnije širenje virusa, teško je kazati kada ćemo se vratiti u "staro normalno" u kojemu smo još uživali prije malo više od godinu dana.

Podijeli