Novosti Sport Događanja

Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač

26.03.2021. / Redakcija

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice, Ivo Jelušić jutros je na lokaciji kod pročistača otpadnih voda održao konferenciju za medije na kojoj je oštro kritizirao rad aktualne gradske vlasti po pitanju izgradnje novog pročistača u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica. Jelušić tvrdi kako za ovaj gorući problem postoji rješenje no odgovor na pitanje koje bi to konkretno rješenje bilo nije htio dati već upućuje da to pitanje postavimo vladajućima, nakon kojih se voljan sam o tome izjasniti.

-Neću im dati rješenja! Neka taj problem rješavaju, ako ga znaju riješiti, a uvjeravam vas da to ne znaju – tvrdi Jelušić i dodaje kako će čim obnašatelj dužnosti gradonačelnika da odgovor na problematiku izgradnje novog pročistača, on izaći u javnost s konkretnim rješenjem.

Na tiskovnoj konferenciji iz SDP-a su istaknuli kako je postojeći pročistač otpadnih voda ekološki problem Velike Gorice koji se ne rješava adekvatno i oko kojeg se godinama lome koplja na goričkoj političkoj sceni. Sadašnje neodrživo stanje ugrožava vodni ekosustav Velike Gorice i Turopolja i može se značajno odraziti na zdravstveno stanje naših sugrađana, tvrde iz SDP-a i dodaju kako će nova gradska uprava na čelu s Ivom Jelušićem znati provesti pošten, ali i moderan projekt rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje Aglomeracije VG.



Zbog dotrajalosti 59 godina starog pročistača otpadnih voda iz kojeg se neugodni mirisi šire i do centra grada, nužna je izgradnja novog, no Jelušić je slikovito kazao kako je "smrad" onog novog, još neizgrađenog, puno gori, podsjetivši na aferu u kojoj se prošle jeseni našao.

-Stari pročistač ima zastarjelu tehnologiju, a ovaj novi koji još nisu počeli raditi, njegov "smrad" je rezultat jedne tehnologije, tehnologije vladanja HDZ-a. Njihova tehnologija vladanja proizvela je taj smrad koji je zasmrdio u cijeloj Hrvatskoj i zasmrdio ovaj grad. I sada oni koji su u tome sudjelovali i koji su bili dionici te vlasti umjesto da se ispričaju građanima i povuku se u mišju rupu nude se ponovo građanima kao izbor, bez imalo srama i stida. Pritom ovaj problem oko pročistača ne znaju riješiti jer s Petekom više ne smiju, a pošten i stručan natječaj ne znaju napraviti-kazao je Jelušić.

Prozvao je v.d. gradonačelnika Ačkara da je njegov prijedlog o spajanju na zagrebački pročistač ishitren te kazao kako za takvu opciju u gradskoj blagajni novaca nema.

-U gradskom proračunu nema novaca za takav vid projekta, no EU novci koji su osigurani su za rekonstrukciju ovoga, ne i za spajanje na zagrebački, za to novaca u ovom času nema. Raspitao sam se, ni Hrvatske vode to nemaju svom proračunu, a zašto bi imale-kazao je Jelušić i dodao kako bi spajanje na zagrebački pročistač nikako nije ekonomski dobro rješenje za građane Velike Gorice.



-Tehnički to je rješenje izvedivo, je li i ekonomski prihvatljivo, povoljno i u interesu građana Velike Gorice o tom bi se dalo razgovarati. Postavljam pitanje javnosti koliko košta više kubik pročišćene vode u Zagrebu nego u Gorici? Mogu dati odgovor: jako puno. Zato što je u taj zagrebački pročistač ugrađeno puno neracionalnosti i onoga što nije trebalo, a sada to građani Zagreba plaćaju. I sada ovi nude da taj teret natovare građanima Velike Gorice-kazao je Jelušić.

Podijelio je i svoje iskustvo vezano za izgradnju zagrebačkog pročistača kazavši kako su se i tom prilikom natječaji namještali i kako u tom procesu nije htio sudjelovati pa je, uvidjevši nepravilnosti na njih upozoravao, a na posljetku odstupio. Nedavno je i na sudu svjedočio o slučaju te dodao kako za Goričane nije rješenje spajanje na taj pročistač jer bi im to donijelo dodatne troškove koje ne moraju plaćati.

-U cijeni zagrebačkog pročistača je Domovinski most, Čulinečka cesta, u cijeni je odvodnja kroz Kozari puteve. Sve je to u cijeni zagrebačkog pročistača, a zašto bi to građani Velike Gorice plaćali? Pitam to one koji nude rješenje, jer to nude građanima. U toj cijeni pročistača koji građani Zagreba plaćaju su i sve neracionalnosti, svi kumovi i prijatelji onih koji su to gradili, a o tome bih mogao puno govoriti - dodao je.

Građane je pozvao da mu daju povjerenje jer ima rješenje za ovaj projekt koji, ako se brzo ne krene u njegovo rješavanje dovodi u pitanje cijeli projekt Aglomeracije.

-Oko toga što napraviti imam rješenja, ne mogu doći u gradsku upravu i riješiti taj problem, ali pozivam ljude koji su tamo da ga počnu rješavati jer svojim nečinjenjem dovest ćete u situaciju da propadne cijeli projekt Aglomeracije VG i da se taj ogroman financijski teret svali na leđa Goričana. Ne bi to bilo prvi put da HDZ-ove vlasti svale teret svojih loših odluka na leđa Goričana, ali ja se nadam da po treći ili četvrti put Goričani na to neće nasjesti-kazao je Jelušić.

Na naše pitanje koje on konkretno rješenje za pročistač u našem gradu ima odgovorio je:

-Bio bih sretan da to pitanje uputite aktualnom vodstvu jer oni to trebaju rješavati. S tim pitanjem su svi zakasnili već par mjeseci, postavite to pitanje njima, a ja ću odgovor dati u roku od pola sata nakon njih. Ne želim im pomagati u rješavanju problema jer znam da ne znaju, ali ako ne znaju, neka se maknu - zaključio je Jelušić.

Galerija slika

Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač Ivo Jelušić: Pročistač smrdi jer je zastario, ali "smrdi" i još neizgrađeni pročistač

Podijeli