Novosti Sport Događanja

Noćas počinje ljetno računanje vremena

27.03.2021. / Ivana Ćurić

U noći sa subote na nedjelju ne zaboravite pomaknuti kazaljke sata jedan sat unaprijed, počinje ljetno računanje vremena, ali obveza vožnje s upaljenim kratkim svjetlima traje još do 31. ožujka.

Stiže nam posljednja nedjelja u ožujku, vrijeme kada pomičemo kazaljku sata jedan sat unaprijed, u 2:00 sata u noći, kazaljke se pomiču na 3:00 sata, tako će netko kraće spavati, a netko kraće raditi.

Europska komisija prije nekoliko godina je pokrenula postupak po kojemu bi članice Europske unije odlučile se za jedno standardno vrijeme, a prema posljednjem prijedlogu sat bi se pomicao, uz ovogodišnji zimski prelazak u listopadu, još u ožujku 2021. godine za one zemlje koje žele imati ljetno računanje vremena odnosno u listopadu 2021. godine za one zemlje koje se odluče imati zimsko vrijeme kao standardno.

Pomicanje sata danas koriste uglavnom još samo europske zemlje te sjeverna Amerika, dok je ostatak svijeta krenuo ukidati tu praksu ili je nikada nije niti imao. Inače, korištenje i ukidanje pomicanja sata više se puta mijenjalo u 20. stoljeću, a u Hrvatskoj je ta praksa uvedena posljednji puta 1983. godine.

Dodajmo da je zakonska obaveza svih vozača motornih vozila da s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima voze do 31. ožujka. Vozači mopeda i motocikala s upaljenim kratkim svjetlima danju moraju voziti tijekom cijele godine, a u protivnom propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Podijeli