Grad Velika Gorica

Vijesti

Prenamjenom toplana u kogeneracijska postrojenja do jeftinijeg grijanja

hepHEP Toplinarstvo uložit će 30 milijuna kuna modernizaciju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici, te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici prenamjenio u kogeneracijska postrojenja, a što će osigurati jeftinije grijanje građanima Velike Gorice.

Dogovor je to kojeg su postigli v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec, a tijekom idućih dana bit će i formaliziran potpisivanjem sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva.

Dugogodišnji problem skupog grijanja u Velikoj Gorici rješavat će se u etapama. HEP Toplinarstvo će tako postupno gasiti manje toplinske stanice koje su energetski neefikasne, a dvije glavne (Vidrićeva i Cibljanica) pretvorit će u kogeneracijska postrojenja što podrazumijeva istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije. Na taj način će se efikasnije koristi pogonski energent, što će dovesti do konačnog smanjenja cijene grijanja.

- Velika Gorica više ne smije biti grad slučaj po pitanju grijanja. Zadovoljan sam što smo nakon dugih pregovora konačno postigli dogovor koji je realan i provediv, koji će našim sugrađanima u stambenim zgradama omogućiti u konačnici niže cijene grijanja – izjavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Ačkar je najavio i sufinanciranje troškova grijanja za kućanstva slabijeg imovinskog statusa, uz već postojeći program pomoći za troškove ogrijeva.