Novosti Sport Događanja

Turopoljski leksikon ugledao svjetlo dana: Na više od 700 stranica objedinjeni su pojmovi, ličnosti i znamenitosti našeg kraja

31.03.2021. / Petar Brnada

Turopoljski leksikon izašao je iz tiskare i tako i službeno ugledao svjetlo dana! Prvi primjerak snimile su kolege s Mraclin.hr pred zgradom Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, u rukama pokretača i glavnog urednika projekta, našeg uglednog leksikografa Mladena Klemenčića.

Od prapovijesti Turopolja do današnjih dana, na više od 700 stranica, novi "Leksikon Turopolja" objedinio je sve važne pojmove, ličnosti, znamenitosti, djela vezana uz ovaj naš poviješću bogat turopoljski kraj. To je doista kapitalno izdanje o Turopolju, kakvim se malo koji kraj može pohvaliti, a pokazuje i njegov prepoznatljiv i jedinstven identitet.

Kako smo i pisali početkom godine, ideja da jedno takvo djelo treba velikogorički kraj potekla je iz Mraclina. Inicijatori projekta su naši sugrađanin, književnik Ratko Cvetnić te poduzetnik Vjekoslav Kovačić koji su na tragu enciklopedije Hrvatskog Zagorja, koja je bila u to vrijeme objavljena, došli na ideju da bi sličnu publikaciju trebao objaviti i Grad Velika Gorica, ispričala nam je predstavnica uredništva "Leksikona Turopolja" Katja Matković-Mikulčić uoči najave tiskanja.

Tako je prije tri godine, 7. veljače 2018. potpisan ugovor između Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" o projektu koji je imao za cilj izdavanje tog kapitalnog djela o turopoljskom kraju.

"Leksikon Turopolja" sadrži ukupno 52 451 redak, 704 stranice. U njemu je obrađeno 511 osoba, 184 obitelji i plemićkih rodova koji se vezuju uz Turopolje, 118 povijesnih etnografskih i općih pojmova, 29 građevina i spomenika kulture, 126 naseljenih mjesta u Turopolju, 64 ostala zemljopisna pojma, 34 manifestacije, 49 ustanova poduzeća i djelatnosti, 95 sportskih klubova, KUD-ova i udruga te 31 glasilo i tiskovinu.

Osim pojmovima, obiluje i fotografijama i foto prilozima. Uredništvo se posebno zahvaljuje gospodinu profesoru Damiru Drvodeliću iz Kurilovca koji je im je ustupio brojne fotografije iz njegove privatne kolekcije. Riječ je o brojnim arhivskim fotografijama, a neke od njih su prvi puta objavljene.

S obradom materijala uredništvo "Leksikona Turopolja" završilo je 15. prosinca nakon čega se dogodio razoran potres koji su također kao posebnu kategoriju odlučili izdvojiti zabilježivši i fotografski stradala područja Turopolja.

-Iako su pandemija i potres u znatnoj mjeri osujetili prvotne planove o promotivnim aktivnostima vezanim uz Leksikon, ovo značajno izdanje ipak neće ostati bez svoga protokola. Promocije se planiraju u Gorici, Zagrebu, ali najveća će (uzdamo se u zagovore sv. Lucije i sv. Vida) biti tamo gdje je sve počelo – u Mraclinu. Tu je prije četiri godine g. Klemenčić prvi put iznio ideju o Leksikonu, tu je održan prvi sastanak čelnika Leksikografskog zavoda i Grada Velike Gorice na kojem je projekt dogovoren- kažu iz Mraclina.

Cijena Leksikona bit će 380 kuna, a Mraclin.hr piše kako će izdavač osigurati promotivne cijene za prigodnu prodaju, sve kako bi se olakšao put ove knjige do odredišta, a to je, kako kažu, svaki turopoljski dom.

 

Foto: Mraclin.hr

Podijeli