Home Izdvojeno Stanari sumnjanju u nepravilnosti kod izgradnje. Tražimo da se preispita građevinska dozvola!

Stanari sumnjanju u nepravilnosti kod izgradnje. Tražimo da se preispita građevinska dozvola!

PODIJELITE

Stanari Zagrebačke ulice kod broja 94, nedaleko Centra za odgoj i obrazovanje ne odustaju! Već mjesecima traje njihovo dopisivanje s Gradom, traženje odgovora na pitanje kako je moguće da se u neposrednoj blizini njihovih stanova, tik uz Centar (obrazovnu ustanovu za djecu s posebnim potrebama) grade objekti na parceli tako male i uske površine da ovdje kažu, ne može proći ni vatrogasno vozilo. Bageri i kamioni na parcelu ulaze s druge strane (strane Centra), planska gradnja ovdje ne postoji, investitor sve pravda dvojnim objektom iako je vidljivo da nije tako, a njih, susjede, nitko ni o čemu nije ništa pitao ni obavijestio.

Stanari su s pravom ljudi, sumnjanju u nepravilnosti prilikom izdavanja građevinske dozvole, a najviše ih smeta jer su za izgradnju saznali tek kad je rušenje počelo, a građevinsku je dozvolu investitor već imao u džepu.

“Odmah smo se požalili u nadležni resorni ured. Rekli su nam da je obavijest bila istaknuta na tabli u hodniku gradskog ureda i da smo je mogli pročitati, proučiti i žaliti se. Zanima nas zašto je nismo dobili na kućne adrese, na što po zakonu imamo pravo”, govori nam predstavnik stanarske inicijative Igor Fiolić te objašnjava kako su u studenom prošle godine podigli i tužbu pri Upravnom sudu jer su im povrijeđena prava. “Imamo pravo znati, imamo pravo sudjelovati, to je naš grad i naši domovi”, govori Fiolić.

Iako su kucali i na vrata gradonačelnika, Gradskog vijeća, tražili partnere u Centru za odgoj- nitko ništa. Zato su iskoristili predizbornu kampanju pa pozvali gradonačelničke kandidate kako bi ponovo progovorili o ovom problemu te, nadaju se, malo ga pogurali u javnost i što prije dočekali zadovoljštinu. Ako Sud utvrdi nepravilnosti, građevinska se dozvola poništava i investitor može zatražiti novu, a stanari bi tada na vrijeme mogli pokrenuti žalbu u nepravilnosti postupka i, ako do toga dođe, zatražiti rušenje, objašnjava Fiolić.

Od svih kandidata podršku im je dolaskom danas pružio Ivo Jelušić. Kao kandidat ništa ne može, ali obećaje da ako postane gradonačelnik takve stvari se neće ponavljati.

“Ne bih volio živjeti u ovakvom okruženju. Ako to dozvoljavaju prostorni dokumenti onda ih treba mijenjati i to je problem onog tko obnaša vlast. Dužnost onoga tko obnaša vlast je dužnost da polaže račune građanima. Gradska uprava treba biti servis građanima, a ne njihov gospodar i ljudi je se ne bi trebali bojati. Onaj koji obnaša gradonačelničku dužnost ima obvezu da, ukoliko nešto nije u skladu sa zakonom, to zaustavi i suspendira, te zatraži da se ispita zakonitost postupka”, rekao je Jelušić

Stanari očekuju očitovanje i preostala dva gradonačelnička kandidata, Mostovog Ivana Bekavca i aktualnog vd gradonačelnika Krešimira Ačkara.