Novosti Sport Događanja

Turopoljska pisanica u srcu grada Bakra

02.04.2021. / Redakcija

Veliku Goricu ovih dana krase prekrasne pisanice koje su najviše razveselile najmlađe, a među njima su i one velike oslikane turopoljskim motivima. Upravo je ove godine takva jedna turopoljska pisanica otputovala na morsku obalu grada Bakra gdje uljepšava središte grada od osam tisuća stanovnika.

Poveznica Bakra i Velike Gorice je Turopoljski banderij i Građanska straža Bakra 1848, povijesne postrojbe koje se međusobno posjećuju za Turopoljsko Jurjevo odnosno njihovu manifestaciju Margaretino ljeto i veliku pomorsku bitku koju uprizoruju. A gdje se u cijeloj toj priči našla pisanica? Među motivima na ovom velikom jajetu je kurija Modić-Bedeković, a ispred nje iscrtana upravo povijesna postrojba iz Bakra. Ovaj "easter egg" toliko se svidio Bakranima da već dvije godine inzistiraju da pisanica stigne u njihov grad. I stigla je.



A tamo su pripremili pravi doček i predstavljanje građanima u sklopu događanja "Uskrs u Bakru" o čemu je izvijestio Novi list, Riječki prsten i drugi mediji, a posebno su se Turopoljcima zahvalili putem društvenih mreža iz Turističke zajednice grada Bakra i već spomenute Građanske garde.

Gnijezdo u kojem je stajala ova pisanica nije ostalo upražnjeno u Velikoj Gorici već je ispred Pučkog otvorenog učilišta stigla nova pisanica na kojoj je oslikan Turopoljski banderij, kapela Svete Barbare u Velikoj Mlaki, jurjevski ophod, turopoljski pajcek, kurija Modić-Bedeković te folkloraši u narodnim nošnjama našega kraja.

Sve zajedno lijepa gesta i priča Grada Velike Gorice, VG Komunalca i Turopoljskog banderija s prijateljskim Gradom Bakrom.

 

Galerija slika

Turopoljska pisanica u srcu grada Bakra Turopoljska pisanica u srcu grada Bakra Turopoljska pisanica u srcu grada Bakra Turopoljska pisanica u srcu grada Bakra

Podijeli