Novosti Sport Događanja

Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob, večeras Vazmeno bdijenje

03.04.2021. / Ivana Ćurić

Velika je subota. Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u turopoljskim crkvama običavamo vidjeti vatrogasce koji čuvaju Isusov grob. U crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije za to su ove godine zaduženi DVD Turopolje i DVD Buševec.

Vatrogasna straža ove je godine nešto drugačija zbog epidemioloških mjera. Isusov grob čuva po dvoje vatrogasaca umjesto uobičajenih četvero, nose se zaštitne maske, jedan dan čuva jedan DVD, drugi dan drugi DVD, odnosno nema mješanja članova u straži kao ni organiziranog odlaska na Vazmeno bdijenje.

Na Veliku Subotu vrata crkava bit će otvorena vjernicima kako bi svatko mogao pohoditi Isusov grob i u tišini predati svoje molitve. Crkva se na taj dan zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Sve do večeri kada se u crkvama održava Vazmeno bdjenje. Ono se slavi noću, stoga obično i počinje iza 20 sati.

Tijekom Vazmenog bdjenja blagoslivlja se nova uskrsna svijeća napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim bogoslužnim činima.

Na Veliku subotu pjeva se i Hvalospjev svijeći i ponovno se pjeva "Slava" te zvone sva crkvena zvona kao navještaj Kristova uskrsnuća





Iz Evanđelja: Mk 16, 1-7

Isus Nazarećanin raspeti uskrsnu!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisâ da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob.
I razgovarahu među sobom: "Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?" Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: "Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti kako vam reče!"
Riječ Gospodnja.

Galerija slika

Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob, večeras Vazmeno bdijenje Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob, večeras Vazmeno bdijenje Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob, večeras Vazmeno bdijenje

Podijeli