Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema odgode državne mature

Grad Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave, Zvonimir Šostar objasnio na koga se sve to odnosi

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je kako se državna matura neće odgađati. Istaknuo je da je zaražen svega 241 učenik, pa se stoga neće donositi odluka na nacionalnoj razini o online nastavi. Potvrdio je i kako se samo dvadesetak posto nastavnika želi cijepiti.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je širenje zaraze u školama i cijepljenje nastavnih djelatnika. Kaže kako odaziv nije dovoljan.

Pročitajte i ovo Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu Ilustracija POTVRDIO MINISTAR Dobra vijest za roditelje učenika osnovnih škola: Država će financirati jednu bitnu stavku

"U Sisačko-moslavačkoj županiji je odaziv za potencijalno cijepljenje bio oko 20-ak posto, manji od očekivanog. Nadam se da će kampanja podignuti interes za cijepljenjem među nastavnim osobljem. Ne može biti obaveznog cijepljenja. Ne možemo nikome ništa narediti, osim u kritičnim slučajevima poput onih u Italiji, a to ne želimo“, kazao je.

Potvrdio je kako se na nacionalnoj razini neće uvoditi nastava preko interneta, već će o tome odlučivati lokalne razine. Ipak, najavio je prelazak na C model u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Nije pojasnio odnosi li se to na sve đake, no Zvonimir Šostar, šef NZJZ-a dr. Andrija Štampar na naš je upit kazao da će u škole u Zagrebu i dalje ići učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole te svi maturanti.

Kako doznajemo, isti model vrijedit će i za Zagrebačku županiju, s obzirom da te dvije županije praktički dijele javni prijevoz.

"Lokalni pristup je najučinkovitiji i najbolji. Njime smo uspjeli 78 posto ukupne nastave dosad održati licem u lice. Nijedno dijete nije bilo predugo izvan nastave. U dogovoru s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom učenici će prijeći na online nastavu u doprinosu rješavanju epidemiološke situacije, a ne jer su širitelji“, dodao je.

Ministar je objavio i kako imamo 241 pozitivnog učenika što je manje nego jučer i prošli tjedan.

Nema odgode državne mature

Fuchs je komentirao i mogućnost odgode državne mature te poništavanje nekih pitanja. Rekao je kako odgode neće biti te kako sve teče uredno.

"Razloga za zabrinutost nema, neka maturanti uče marljivo. Matura će biti provedena kako je i predviđeno, u roku kako je predviđeno. Bilo je dodatnog priznavanja bodova zbog proceduralne greške. Radi se o 14 spornih državnih matura gdje su zbog neispravnih pitanja učenicima dodana tri boda. Nije bilo nikakvih pritisaka niti s jedne strane“, kazao je.

Problem je, kaže, nastao jer imaju nepotpuno upravno vijeće, naime već neko vrijeme nedostaju tri člana. Ostala su četiri i ako nema nekoga, ne može se donijeti odluka. Najavio je kako će predložiti Vladi da na sjednici imenuje nova tri člana u vijeće.

Na kraju je još rekao kako nema podataka i informacija o mogućem plagijatu Vice Mihanovića. "Provjera je u tijeku“, kratko je poručio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene