KREŠIMIR AČKAR, v.d. gradonačelnika Velike Gorice: Zahvalan sam svojim sugrađanima koji su pokazali veliko srce u ovim teškim vremenima

Krešimir Ačkar javnosti predstavio što je sve napravio u četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika
DSC_3957

Na tiskovnoj konferenciji v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar podnio je izvješće o provedenim aktivnostima u protekla 4 mjeseca, koliko obnaša dužnost gradonačelnika.

-Početak preuzimanja mandata gradonačelnika obilježio je veliki potres koji se dogodio 29. prosinca i u Velikoj Gorici pričinio materijalne štete u procijenjenoj vrijednosti od 100 milijuna kuna. Uz sanaciju posljedica potresa, prva četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika Krešimira Ačkara obilježili su i uspješna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i državnih poduzećima, opsežan program asfaltiranja i uređenja prometnica, izgradnja novih vrtića, potporne mjere poduzetnicima koji su pretrpjeli gubitke uslijed pandemije COVID-a 19, te dodatne aktivnosti na podizanju kvalitete življenja u našem gradu- započeo je obraćanje v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Posljedice potresa brzo rješavane

Odmah nakon potresa angažiran je sastav Civilne zaštite za pomoć potrebitima, obilazak terena i komunikacija. Također, osiguran je smještaj u velikogoričkim hotelima za osobe čiji su domovi oštećeni; među njima većina osoba je bila iz susjednih općina Kravarsko i Pokupsko.

-Od Vlade je dobiveno 1,6 milijuna kuna za sanaciju posljedica potresa, a većina sredstava utrošena je na nabavu montažnih kuća koje su potpuno opremljene. Ukupno s radi o 29 montažnih kuća- istaknuo je Ačkar te se osvrnuo i na jednokratnu novčanu pomoć koja je uplaćena obiteljima čiji su domovi privremeno ili trajno neuporabljivi.

Tim obiteljima je isplaćeno po 10 tisuća kuna, dok je obiteljima za sanaciju dimnjaka isplaćeno 600 tisuća kuna.

-S Ministarstvom kulture dogovoreno je financiranje oštećenih sakralnih objekata na području grada, dok je s predsjednikom Uprave FINE Draženom Čovićem dogovorena donacija u iznosu od milijun kuna kojom će se financijski pomoći izgradnja nove škole u Dubrancu- podsjetio je gorički gradonačelnik.

Dobra suradnja s Vladom i ministarstvima

Ačkar je također podsjetio na dobru suradnju s Vladom i resornim ministarstvima pa je tako s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem dogovoreno financiranje izgradnje doma za umirovljenike, dok je s ministrom prometa Olegom Butkovićem i direktorom HŽ Infrastrukture dogovorena prva faza uređenje željezničkog kolodvora u Velikoj Gorici.

-Visoke cijene grijanja možda su i ponajveći problem za građane koji žive u stambenim zgradama. Rješavanje tog problema jedan je od prioriteta Gradske uprave zbog čega su zajedno s predsjednikom Uprave HEP Toplinarstva dogovoreni veliki investicijski zahvati na toplinskom sustavu i prenamjene postojećih toplana. Dogovor ćemo formalizirati idućih dana potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva- istaknuo je Ačkar te podsjetio kako je Velikoj Gorici osigurano 21,2 milijuna kuna za izgradnju Poduzetničkog inkubatora.

-Dodijeljeno nam je i 5,4 milijuna kuna razvoj biciklističke infrastrukture u Gradu, a tim će se sredstvima urediti staza do Starog Čiča i postaviti javna rasvjeta uz biciklističku stazu od Velike Gorice do Velike Mlake- kaže Ačkar, te napominje kako je Grad osigurao i 2,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima koji su bili najviše pogođeni mjerama uslijed pandemije COVIDA – 19.

-Ovih dana završen je prvi natječaj kroz koji će biti podijeljeno ukupno 813.000 kn, a uskoro će biti raspisan i novi natječaj- najavio je čelni čovjek Velike Gorice te posebno istaknuo kako je u proračunu za 2021. godinu planiran najveći iznos u povijesti za održavanje i izgradnju prometnica.

52 milijuna kuna za održavanje i izgradnju prometnica

Za tu je namjenu osigurano više od 52 milijuna kuna.

-To naši građani i sami svakodnevno primjećuju na terenu- ističe Ačkar te najavljuje kako će u sklopu projekta „Aglomeracija Velika Gorica“ s dolaskom toplijeg vremena krenuti asfaltiranje većeg broja prometnica.

Poseban naglasak stavljen je i na predškolski odgoj, jer jedna od intencija Grada je mjesto u vrtiću za svako dijete.

-To nam je cilj koji želim osigurati već do kraja ove godine izgradnjom i uređenjem prostora u okolnim velikogoričkim naseljima- poručio je Ačkar te naveo kako će izgradnja vrtića u Selnici uskoro biti završena.

-Trenutno se gradi i prostor za vrtić u Maloj Buni, a dogovoreno je i uređenje prostora za vrtićke skupine u Lukavcu i Čiču- napomenuo je v.d. goričkog gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Najveće uskrsnice u Hrvatskoj za umirovljenike
Povodom Uskrsa, Grad Velika Gorica dodijelio je umirovljenicima uskrsnice od 400 i 800 kuna.

-Isto će biti i s božićnicama i to će od sada biti standard- kazao je Ačkar koji se između ostaloga pohvalio i akcijom „Jednaki u igri“ kroz koju će se dječja igrališta oplemeniti igralima za djecu s invaliditetom.

-Prve sprave bit će postavljene u sklopu dječjeg igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana- istaknuo je.

Poseban naglasak stavljen je i na vatrogastvo pa su tako započeli radove na izgradnji vatrogasnog doma u Buševcu, a radi se i vatrogasna garaža u Turopolju.

-U tijeku su radovi i na domovima u drugim naseljima- kaže Ačkar, koji je tom prilikom najavio i skorašnju promociju „Turopoljskog leksikona“, kapitalnog izdanja o turopoljskom kraju koji je djelo suradnje s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža.

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija