Novosti Sport Događanja

Revitalizacijom potoka Želin urbani dio Gorice spaja se s Odrom: 'Ovo je povijesni projekt za naš zavičaj'

20.04.2021. / Petar Brnada

Grad Velika Gorica pristupio je izradi Idejnog rješenja odnosno koncepta revitalizacije potoka Želin i povezivanja urbanog dijela Velike Gorice s rijekom Odrom koji se provodi za potrebe i u sklopu projekta REGREEN, financiranog u okviru programa Europske unije Horizon 2020.

Obuhvat revitalizacije odnosi se na kanal/potok Želin od Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda tj. avionske piste Zrakoplovno-tehničkog centra do Posavske ulice, a sve se odvija unutar projekta kojemu je svrha promovirati potrebu za ostvarivanjem ugodnih uvjeta za život u gradovima (u uvjetima prilagodbe klimatskim promjenama), sistematskim modeliranjem i kombinacijom usluga ekosustava i biološke raznolikosti kao osnove rješenja zasnovanih na prirodi koja se mogu rašireno primijeniti od strane javnih i privatnih dionika.

Kao relevantan dionik za provođenje ovog projekta prepoznat je Mjesni odbor Novo Čiče čiji nam predsjednik, Nikola Šimac, otkriva da je čitav projekt nastao na bazi projekta revitalizacije rijeke Odre i potoka Želin u sklopu kojega se zamišlja spojiti biciklističko-pješačko-konjičkim stazama prostor od Velike Gorice, a što bi bilo od velikog značaja, kako za njihovu okolinu, tako i za cijeli grad.

-Ovaj dio sada koji se radi i projektira do mosta u Čiču smatram tek prvom etapom u provođenju čitavog projekta. To je neupitno strahovit turističko-rekreativni potencijal za čitav grad Veliku Goricu, a za Čiče je to stvar koja puno pomaže nama u naporima razvoja, aktivacije OPG-ova i svega ostaloga jer je samo Čiče okruženo jezerima i činimo velike napore da se Čiče razvija u smjeru sporta, rekreacije, turizma na korist čitavog zavičaja- kaže nam Šimac.

Ističe da je ovo povijesna stvar za Novo Čiče, ali povijesna stvar i za Veliku Goricu jer su potok Želin i rijeka Odra onečišćeni. Vraćanje života u taj potok i tu rijeku od neizmjerne je važnosti za očuvanje prirode i bioraznolikosti.

-Nadam se da će doći do spajanja potoka Želin s velikim jezerom jer veliko jezero treba odušak. Onog momenta kada prestanu iskopi na velikom jezeru, prestat će miješanje vode tako da je nužan taj odušak. To bi bila velika stvar jer bi samo veliko jezero postalo jedno od izvorišta rijeke Odre- dodaje Šimac.

Zadovoljan što je tijekom cijelog postupka savjetovanja usvojen veći broj njegovih sugestija, Šimac nam kaže da se u narednim danima očekuju sastanci uključenih aktera, a najavljena je i anketa među stanovništvom kako bi se ljudi mogli uključiti sa svojim prijedlozima i vizijama. Nada se da će se projekt u etapama nastaviti i dalje jer se upravo taj projekt nalazi i u razvojnoj strategiji grada, a svojim angažmanom uspio ga je ugraditi i u županijske urbanističke planove.

-Moja očekivanja su proširenje i produbljenje korita. Tamo gdje to bude moguće nadamo se korito potoka vratiti u prirodan oblik jer kanaliziranje nije više prihvatljivo. Poanta je vraćanje potoka u prirodan oblik i formiranje kvalitetnih pješačkih i biciklističkih staza te kontrolirano vraćanje bilja i raslinja koje je tu obitavalo jer sve te zapise ima institut IRES od kojega je Grad još ranije naručio da ispita biljni i riblji svijet u potoku Želin i rijeci Odri. Želimo vratiti život u tu rijeku koja je između ostalog "ubijena" nekada čak i direktnim ispuštanjima kanalizacije- naglašava Šimac.

U sklopu aktivnosti „Mapiranje i modeliranje usluga ekosustava“ Grad Velika Gorica će u projektu sudjelovati kao „Živući urbani laboratorij“ odnosno implementirat će se i proučavati pojedina rješenja zasnovana na prirodi.

Iz tvrtke Vita projekt d.o.o. koja je zadužena za prvi dio projekta kažu da će se projektom dati prijedlog za povećanje vrijednosti usluga ekosustava na području kanala Želin primjenom rješenja temeljenih na prirodi i prijedlog za djelomičnu revitalizaciju prirodnog korita potoka Želin, na mjestima gdje se to eventualno pokaže mogućim i izvedivim.

Uz navedeno, dat će se i prijedlog razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice- povezivanje rijeke Odre, jezera Čiče i urbane strukture grada zelenim koridorom i pješačko-biciklističko-konjičkim stazama te vodenim površinama, ali i prijedlog za poboljšanje uvjeta za ciljne vrste i staništa nizvodnog područja Ekološke mreže HR2001031 Odra kod Jagodnog, prijedlog za povećanje krajobrazne raznolikosti i kvalitete boravka građana u prirodnom okolišu te prijedlog rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama i ublažavanje klimatskih promjena.

Podijeli