Novosti Sport Događanja

Žugaj povodom Dana planeta Zemlje predstavila mjere za održivi razvoj

21.04.2021. / Maja Peranić

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice, dr.sc. Brankica Žugaj, danas je održala konferenciju za medije na kojoj je, uoči Dana planete Zemlje, govorila o održivom razvoju u Velikoj Gorici.

Ivo Jelušić rekao je da se često netočno i površno promatra da su gospodarski razvoj i zaštita okoliša u sukobu interesa, odnosno da zaštita okoliša i mjere koje se poduzimaju sputavaju gospodarski razvoj. Kazao je i kako će onemogućiti one djelatnosti i poduzetnike koji sebično zbog uvećanja svog profita ne vode brigu o održivom razvoju.

-Čista i pitka voda, očuvana priroda i zdrav okoliš su već danas, a pogotovo sutra, izvanredan i novi gospodarski resurs kao što je nekada bila nafta- rekao je Jelušić, koji smatra da na području Grada Velike Gorice treba voditi više računa o pitanjima zbrinjavanja otpada, zaštite pitke vode, te da treba poduzeti konkretne korake oko zaštite i uređenja jezera Čiče.

Dr.sc. Brankica Žugaj govorila je o održivom razvoju te mjerama koje je za isti nužno provoditi i na području Velike Gorice.

Održivi razvoj je okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za ljudske djelatnosti u budućnosti, a oslanja se na ideju prema kojoj razvoj ne smije ugrožavati budućnost dolazećih naraštaja trošenjem neobnovljivih izvora i dugoročnim devastiranjem i zagađivanjem okoliša.

-Obrazovanjem djece, pripravnika, studenata, kao i osposobljavanjem odraslih, omogućuje se postizanje veće informiranosti i odgovornosti građana- rekla je Žugaj pa nadodala da je popularizacija pitanja zaštite okoliša i klimatskih promjena jedno od ključnih pitanja koje zauzima važno mjesto među interesima mladih zadnjih godina.

-Svijest o važnosti tih tema prepoznali su kao nešto što ih izdvaja na društvenom i intelektualnom nivou. Klimatske su promjene i dalje izazov jer kvaliteta života izravno ovisi o njima. Održivi razvoj te zaštita okoliša traže naše osobne promjene na koje svatko od nas može utjecati i odabrati put za bolje sutra-nadodala je pa navela neke od ključnih mjera za provedbu Održivog razvoja u Velikoj Gorici.

-U spomenute mjere ulazi energetska upotreba biootpada, pokazni edukacijski centar za obnovljive izvore energije, nastavak projekata odvajanja otpada, izgradnja centra ponovne upotrebe, studijski program vezan uz okoliš ili e-learning inkubator znanja, razvoj startupova vezano za okoliš u suradnji s Veleučilištem, jačanje rada s civilnim sektorom na projektima koji su vezani uz okoliš, jačanje rada s akademskom zajednicom te moderne tehnologije u edukaciji održivog razvoja- nabrojala je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Brankica Žugaj posebno ističe energetsku upotrebu biootpada, gdje bi se trebao unaprijediti sustav prikupljanja biootpada i izgraditi bioelektrana te izgradnju centra ponovne upotrebe, gdje otpad dobiva novu vrijednost, odnosno „REUSE“.

-U okviru centra bi se stvari reparirale, popravile i ponovno upotrijebile, a u tom procesu moguće je zapošljavanje osoba s invaliditetom-rekla je Brankica Žugaj, nadodavši da je to i sastavni dio Strategije gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Podijeli