Jaskanska škola ima novi parking , ŽUC kreće u otkup zemljišta za novu obilaznicu Volavje – Petrovina

Izgradnjom novog parkirališta ispred OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom riješen je problem gužvi koje su se stvarale s obje strane ulaza u školu. Novo parkiralište ima 63 parkirna mjesta, 5 mjesta za autobuse, nadstrešnicu dužine 18 m iznad stanice za ulaz djece u autobuse i vanjsku rasvjetu. Investiciju vrijednu 2,3 milijuna kuna financirala je Zagrebačka županija.

„Kad uzmemo u obzir činjenicu da je škola u potpunosti energetski obnovljena za što je županija izdvojila 7,4 milijuna kuna, sada s ovim novim parkingom škola je dobila jedan potpuno novi vizualni identitet, a djeca siguran pristup svojoj školi“, rekao je župan Stjepan Kožić prilikom obilaska parkirališta gdje se osvrnuo i na gradnju nove osnovne škole u Jastrebarskom i činjenicu da se proziva Županiju da zanemaruje ulaganja u Jastrebarsko.

„Zagrebačka županija od kada sam ja župan za gradnju i održavanje škola na ovom području osigurala je 37 milijuna kuna vlastitih sredstava kroz točno 113 projekata. Uopće nije upitno trebali li Jaski nova škola. Moj odgovor je vrlo jasan – treba! I to škola za jednosmjensku nastavu, a ne dvosmjensku koju je inicirao Grad“, istaknuo je Kožić dodavši kao je novu školu za jednosmjensku nastavu u Jastrebarskom Županija prijavila kao jedan od 30 projekata za financiranje iz Fonda za opravak, ali gradonačelnik Novosel Županiji ne da suglasnost za projektiranje.

Ravnateljica OŠ Ljubo Babić Sanja Sertić istaknula je kako je jaskanska škola sa svojim unutarnjim i vanjskim uređenjem škola za 21. stoljeće. „U svim razredima imamo pametne ploče, prva smo škola u Zagrebačkoj županiji koja je ušla u sustav e-Dnevnika, a naših 8 područnih škola po opremljenosti također su na zavidnoj razini“, rekla je Sertić.

Župan Kožić najavio je gradnju obilaznice u duljini 10 kilometara između naselja Novaki Petrovinski i Drage Svetojanske – infrastrukturnog projekta vrijednog 70 milijuna kuna koji će se sufinancirati uz pomoć europskih sredstava, a kojim će se znatno poboljšati kvaliteta života stanovnika jer će se teretni promet preusmjeriti na obilaznicu.

„Buduća obilaznica ucrtana je u prostornom planu, za nju imamo ishođenu lokacijsku dozvolu, a sada slijedi parceliranje čestica i otkup zemljišta te izrada glavnog projekta“ – rekao je župan Kožić te se zahvalio stanovnicima na strpljenju jer lokalnom cestom u ljetnim mjesecima prođe i do 300 tegljača radi obližnjeg kamenoloma i punionice vodom. Projekt gradnje krenut će početkom 2022. godine, a radovi će trajati 3 godine.