Novosti Sport Događanja

[FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!"

23.04.2021. / Petar Brnada

Stiglo nam je i drugo proljeće za redom koje smo dočekali u posebnim epidemiološkim okolnostima. I dalje su obustavljene gotovo sve manifestacije i zabranjena masovna okupljanja, no baš kao i lani usprkos korona-uvjetima, Turopoljci nisu dozvolili da zamru tradicija i običaji njihovog kraja.

Ispred zidina Starog Grada Lukavca koje su uz brojne povijesne nedaće primile i izdržale i onaj zadnji udarac koji je stigao u obliku potresa sinoć je u organizaciji Plemenite općine turopoljske i uz budno oko Turopoljskog banderija zapaljen veliki Jurjevski krijes koji je gorio i usprkos kiši koja se upravo tog trenutka sručila nad Lukavec. Jurjevski krijes gorio je i u Lomnici, Kobiliću, Velikoj Mlaki...

U Plemenitoj općini nadaju se kako će ovo biti posljednja godina da je Jurjevo obilježeno u tako skromnom izdanju, bez popratnih sadržaja kojih nikada nije nedostajalo, bez brojnih posjetitelja, svirke i plesa, smijeha i druženja na koje smo navikli i koji su bili srž svakog okupljanja.

-Naša tradicija paljenja krijesa ispred dvorca datira iz 1993. godine, a samo Jurjevo duboko je utkano u identitet cijeloga Turopolja. Jurjevski krijesovi pale se po cijelom našem kraju. Tako smo i mi u našim sučijama organizirali paljenje krijesa. Radi se o 10-ak sučija, no nažalost i ove godine sve je prošlo bez okupljanja ljudi. Doista vjerujemo da je ovo posljednja godina da ćemo Jurjevo simbolično obilježavati i da ćemo ga ubuduće slaviti kao što je to bilo uobičajeno- rekao nam je župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić.

Prije samog paljenja krijesa pred županom su postrojeni pripadnici Turopoljskog banderij čiji je zaštitnik upravo Sveti Juraj kojega slavimo na današnji dan.

Baš kao što je paljenje krijesa kroz čitavu povijest ljudskog roda simboliziralo tjeranje zime i dolazak proljeća, odnosno ljepšeg vremena, tako i mi istinski vjerujemo da smo s ovim krijesom ispratili sve ono loše kroz što smo prošli u nešto više od godinu dana te da ćemo se u bliskoj budućnosti vratiti onom životu kakvog smo ne tako davno živjeli.

Kako je bilo na paljenju krijesa u Lukavcu, ali i u drugim mjestima pogledajte u galeriji fotografija.

Galerija slika

[FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!" [FOTO] Jurjevski krijes gori i ovog proljeća: "Vjerujemo da ćemo Jurjevo ubuduće slaviti onako kako smo i navikli!"

Podijeli