Novosti Sport Događanja

Bekavac: Velika Gorica može daleko više po pitanju korištenja solarne energije

05.05.2021. / Maja Peranić

Kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac održao je danas tiskovnu konferenciju na kojoj je želio podsjetiti javnost na, kako kaže, brojne propuštene prilike i neiskorištene mogućnosti u korištenju sunčeve energije te lošeg gospodarenja energijom u našem gradu. Podsjetio je na projekt „Solarni Grad” započet prije deset godina, a kroz koji je najavljeno opremanje višestambenih zgrada i zgrada javne namjene u Velikoj Gorici solarnim panelima i pripadajućom opremom. Ostvario bi se tada zacrtan cilj – značajne uštede na troškovima grijanja, tople vode i električne energije. Bekavac tvrdi da po pitanju solarne energije nije učinjeno dovoljno.

Bekavac je istaknuo i kako su utrošena javna sredstva u pripremu aplikacije interaktivne karte s javnim i stambenim zgradama, čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana. Prepoznata je mogućnost ugradnje solarnih panela na 170 objekata u Velikoj Gorici.

-U narednom razdoblju ću realizirati taj projekt-kaže Bekavac i dodaje:

- Moguće je uštedjeti velika sredstva. Mi građani možemo proizvoditi određen količinu električne energije za kućanstvo, toplu vodu i grijanje te znatno uštedjeti na kućnom budžetu pogotovo kad godinama preplaćujemo grijanje, zbog ne brige Gradske uprave. Nisu provedeni i brojni drugi projekti o kojima se u Gradu samo priča, a to su projekti izgradnje kongregacijskog postrojenja za proizvodnju tople vode za proizvodnju električne energije koji u Zagrebu postoje desecima godina, a mi u Velikoj Gorici toga nemamo- kazao je Bekavac istaknuvši kako Velika Gorica propušta priliku na bolji i efikasniji način gospodariti energijom što smatra potrebnim promijeniti.

-Provest ću projekt „Solarni grad” i druge projekte kroz koje ćemo mi građani postići uštede u našim kućnim budžetima i u gradskom proračunu-poručio je.

Uz njega je danas na konferenciji govorio Zoran Lovrić, inženjer strojarstva i profesor u Srednjoj strukovnoj školi, koji se nalazi kao nestranački kandidat na MOST-ovoj listi za Gradsko vijeće. Lovrić također ističe kako se daleko više moglo i može učiniti po pitanju ugradnje solarne energije na javne i stambene zgrade u Velikoj Gorici.

-U mojoj Tomaševićevoj ulici imamo zgrade s ravnim krovovima te imamo mogućnost za postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu. Jer mi nemamo toplu vodu već ju plaćamo HEP toplinarstvu, ljeti kad nemamo grijanje mjesečno 150-200 kuna su računi, a na godišnjoj razini 1200 kuna dakle plaćamo za ništa. Moramo potrošiti električnu energiju jer nemamo tople vode. Ideja je postaviti solarne panele i tako osigurati toplu vodu. Također postoje i dizalice topline kojima za uloženih 4 kW dobivate korisnu snagu od 16 kW-kazao je Lovrić.

Mostov kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac na kraju je zaključio kako je Grad Velika Gorica propustio povijesnu priliku iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućiti građanima vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati te kako to planira promijeniti.

Podijeli